KAKO SE PRAVI VOJVOĐANSKA ČESNICA ZA BOŽIĆ: Slatka pita sa suvim grožđem i medom
Posle raskošnog božićnog ručka poslužite i vojvođansku česnicu, čuvenu slatku pitu sa suvim grožđem i medom. Običaji zavise od kraja do kraja, pa se tako u Vojvodini umesto pogače pravi slatka pita sa medom, orasima i suvim grožđem. Ukusom dosta podseća na baklavu, pa vam predlažemo da napravite vojvođansku česnicu kao kolač posle ručka.
Sastojci:
- 300 g kora
- 500 g mlevenih oraha
- 200 g suvog grožđa
- 300 g meda
- 100 g šećera
- 180 g putera
Priprema:
Suvo grožđe prelijte vrelom vodom i ostavite da nabubri 10 minuta, med otopite da postane tečan. Puter (150 g) isto otopite i ostavite na ugašenoj vreloj ringli. Kore isecite na veličinu tepsije, a šećer i mlevene orahe stavite u odvojene posude.
Tepsiju premažite puterom (30 g), pa stavite pek papir i opet premažite puterom. U tepsiju stavite koru, pa je prelijte istopljenim puterom. Preko pospite 3 kašike mlevenih oraha i 1/2 kašike šećera, pa pospite malo oceđenog suvog grožđa. Prelijte sa dve kašike meda. Stavite drugu koru i lagano pritisnite, pa ponovite postupak. Tako ređajte dok ne utrošite sve sastojke, a za poslednji red treba da ostavite 3 kore. Stavite jednu i prelijte medom i puterom, tako i drugu, a treću premažite medom i puterom koji ste pomešali. U nekom trenutku stavite u česnicu i novčić koji ste prokuvali. Pecite česnicu u zagrejanoj rerni na 190°C oko 15 minuta, pa smanjite temperaturu na 160°C i pecite još pola sata. Gotovu česnicu pokrijte alu folijom i ostavite da se ohladi, pa služite.
(stvarukusa)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo
POSNE RUSKE KAPE: Neodoljiva kombinacija kokosa i čokolade, koji se tope pri svakom zalogaju
31. 12. 2024. u 11:00Novosti online
PRIZRENSKO TESPIŠTE: Tradicionalni posni kolač sa Kosova (VIDEO)
23. 12. 2024. u 13:00Novosti online
POSNI KOLAČ SA SUVIM VOĆEM I ORASIMA: Odlična poslastica za posne dane (VIDEO)
20. 12. 2024. u 13:00
TRAMP ZAPALIO SVET IZJAVOM: Ne mogu da isključim mogućnost upotrebe vojne sile!
NOVOIZABRANI predsednik SAD Donald Tramp izjavio je danas da ne može da isključi mogućnost upotrebe vojne sile ili ekonomske prinude, uključujući povećanje carina, kada je u pitanju preuzimanje kontrole nad Grenlandom i Panamskim kanalom.
07. 01. 2025. u 18:50
"OSVETA MAĐARSKOJ ZBOG PODRŠKE DONALDU TRAMPU" Sijarto oštro o sankcijama SAD-a Orbanovom šefu kabineta
MINISTAR spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto danas je kritikovao odluku Vašingtona da uvede sankcije šefu kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana, Antalu Roganu, zbog sumnje da je umešan u korupciju u Mađarskoj.
07. 01. 2025. u 18:12
NIJE NI SLUTIO TRAGIČNU VEST: Memedović podelio sliku sa Miloradom dan pre njegove smrti (FOTO)
MILINKOVIĆ je otišao u crkvu na liturgiju gde mu je iznenada pozlilo.
07. 01. 2025. u 13:21
Komentari (0)