UKUSNE I SOČNE: Ćufte od sardina u paradajz sosu

Mina Izgarević

09. 02. 2025. u 13:00

UKOLIKO imate konzervu sardina napravite ove ćufte u paradajz sosu, biće pravi specijalitet.

УКУСНЕ И СОЧНЕ: Ћуфте од сардина у парадајз сосу

Foto: Shutterstock

Sastojci:

Za ćufte:

240 g (2 konzerve sardina u ulju)
35 g mrvica hleba
2 jajeta
40 g seckanog luka
1 čen belog luka, sitno narendan
2 kašike seckanog peršuna
morska so i crni biber

Za paradajz sos:

3 čena belog luka, grubo iseckana
1 kašičica slatke španske paprike
1/2 kašičice ljute paprike
450 g paradajz sosa
morska so i crni biber
seckani peršun za ukras

Trik za otvaranje konzerve bez otvarača!

Ako nemate otvarač za konzerve samo uzmite kašiku i pritiskajte njenom ivicom otvor. Možete i da lupate po ivici. Kada se konzerva otvori, podvucite kašiku i ispod poklopca i nastavite da otvarate.

Foto Pixabay free images

 

Recept za ćufte od sardina u paradajz sosu:

Za ove ćufte ocedite sardine i prebacite ih u činiju, pa varjačom izlomite na male komade. Sipajte mrvice hleba preko sardina, razbijte jaja, dodajte seckani crni luk, rendani beli luk i seckani peršun, zatim začinite morskom solju i crnim biberom i izmešajte sve zajedno. Gnječite dok ne dobijete strukturu poput paste.

Da biste oblikovali ćufte, uzmite kašiku smese i stisnite je u rukama, tako da se sastojci dobro povežu, pa formirajte u obliku loptice za golf. Ako vidite da vam je smesa previše suva dodajte malo umućenog jajeta, ako je previše vlažna dodajte još mrvica hleba.

Zagrejte veliki tiganj na srednjoj vatri i sipajte ulje iz konzerve sardina. Posle par minuta dodajte ćufte od sardine, sve u jednom sloju, pržite 8 do 10 minuta, a zatim izvadite iz tiganja i ostavite sa strane.

U istom tiganju na istoj vatri pržite seckani beli luk, neprestano mešajući, posle 30 do 45 sekundi dodati slatku dimljenu papriku i ljutu dimljenu papriku, brzo izmešajte, pa dodajte paradajz sos iz konzerve i začinite morskom solju i crnim biberom. Promešajte i dinstajte nekoliko minuta.

Nakon 5 minuta ubacite ćufte nazad u tiganj, sve u jednom sloju, zatim lagano okrenite svaku, tako da bude potpuno obložena sosom i dinstajte još 2 do 3 minuta ili dok se ćufte ne zagreju. Prebacite paradajz sos u posudu za serviranje, prelijte ćufte i pospite seckanim svežim peršunom. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i ćufte zapečene sa kačkavaljem.

BONUS VIDEO -  RAD NA SEBI JE IGRA Kako poboljšati kvalitet života? Boris Vuku #Ono pravo #ep.2

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
LUDILO, MASK REAGOVAO: Ova organizacija je odigrala ključnu ulogu u obojenoj revoluciji u Srbiji 2000. godine

''LUDILO'', MASK REAGOVAO: Ova organizacija je odigrala ključnu ulogu u obojenoj revoluciji u Srbiji 2000. godine

MILIJARDER i šef Ministarstva za državnu efikasnost (DOGE) podelio je na svom nalogu na društvenoj mreži ''Iks'' istinu o NVO organizaciji koja je u medijskom smislu odigrala ključnu ulogu u obojenim revolucijama u zemljama širom sveta, uključujući i Srbiju. On je podelio objavu korisnika društvene mreže ''Iks'' KanekaoTheGreat u kojem jasno stoji kako su ove organizacije trošile novac za rušenje vlada.

09. 02. 2025. u 11:48

Komentari (0)

ALEKSA AVRAMOVIĆ NA VISINI ZADATKA: CSKA se vratio na pobedničke staze