SAVETI ZA KUVANJE: Jednostavni trikovi s kojima će testenina uvek biti savršena
Testeninu je najlakše i najbrže napraviti, stoga ne čudi da se jela s njom u glavnoj ulozi često nalaze na stolu zaposlenih domaćica. Ali da bi jela ispala savršeno, neophodno je pridržavati se određenih kulinarskih trikova.

Foto: Shutterstock
Uvek posolite vodu
Voda za kuvanje testenine treba da bude dobro posoljena jer je to jedini trenutak kada testenina može apsorbovati so i dobiti pun ukus.
Pravilo: 1 kašika soli na 1 litar vode. Dodajte so tek kada voda provri – jer će voda brže ključati bez soli.
Ne dodajte ulje u vodu
Iako mnogi misle da ulje sprečava lepljenje testenine, zapravo stvara sloj na testenini zbog kojeg se sos kasnije ne lepi dobro. Umesto ulja, mešajte testeninu u prvim minutima kuvanja, jer su tada najsklonije lepljenju.
Skuvajte testeninu „al dente“
Al dente znači da je testenina čvrsta pod zubima, što je idealno za teksturu i dalje kuvanje u sosu. Proverite uputstva na pakovanju i kuvajte 1 minut manje od preporučenog vremena. Na kraju, testeninu uvek završite kuvanjem u sosu.
Sačuvajte malo vode od kuvanja testenine
Voda od testenine je zlatna tečnost! Bogata je skrobom, pa pomaže da se sos bolje veže za testeninu. Pre nego što ocedite testeninu, odvojite 1 šoljicu te vode i dodajte je u sos. Ovo daje kremastu teksturu i dodatni ukus.
Završite kuvanje testenine u sosu
Nakon što testeninu ocedite, prebacite je direktno u tiganj sa sosom i kuvajte zajedno 1-2 minuta. Testenina će upiti deo ukusa iz sosa, a skrob iz testenine će povezati sos i dati mu kremastiju konzistenciju.
Ne ispirajte testeninu (osim za hladna jela)
Ispiranje uklanja skrob s testenine, što znači da se sos neće lepo zalepiti. Ako pravite hladnu salatu od testenine, možete je isprati hladnom vodom da zaustavite kuvanje i sprečite lepljenje.
Pospite sir tek na kraju
Ako koristite parmezan ili neki drugi sir, pospite ga nakon što pomešate testeninu sa sosom, ne pre. To omogućava da se sir ravnomerno otopi i lepo integriše sa jelom.
Bonus trik za pečenu testeninu (lazanje, zapečene makarone)
Ako pravite zapečene testenine, dodajte malo rendanog putera preko pre nego što stavite u rernu – dobićete prelepu zlatnu i hrskavu koricu.
(stvarukusa)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

7 SAVETA DA VAM MESO BUDE SOČNO: Uz ove sugestije svako meso koje budete pripremali biće savršeno sočno i meko
22. 02. 2025. u 13:00Jovana Vasić

KAKO DA VAM VODA VIŠE NE ISKIPI IZ ŠERPE: Pomaže ovaj super trik
09. 09. 2024. u 08:00

RECEPT ZA BUJURDI: Grčki specijalitet koji može odlično da posluži kao doručak, meze ili dodatak ručku (VIDEO)
20. 02. 2025. u 13:59Jovana Vasić

PRŽENICE OD PALENTE: Lako ih je spremiti, teško im je odoleti (VIDEO)
19. 02. 2025. u 17:30Jovana Vasić

"RECITE MI..." Tramp se nagnuo ka Porošenku, pa mu postavio pitanje koje ga je ostavilo u čudu
AMERIČKI lider Donald Tramp je tokom svog prvog predsedničkog mandata pitao bivšeg ukrajinskog lidera Petra Porošenka o tome da li je Krim Rusija.
13. 04. 2025. u 15:45

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

PRAVAC BEOGRAD: Hrvatski pevač posle hapšenja stigao u Srbiju - Mile Kekin došao dan posle skandala
MILE Kekin je uhapšen u petak ujutru, a posle ispitivanja u USKOK-u pušten je na slobodu, nakon što je izneo svoju odbranu.
12. 04. 2025. u 20:23
Komentari (0)