RECEPT ZA SAVRŠENO KREMAST DOMAĆI MASKARPONE: Potrebna su vam samo dva sastojka
Maskarpone je kremasti italijanski sir koji se koristi u mnogim jelima, od popularnih deserata poput tiramisua do raznih jela s testeninom. Otkrivamo kako ga lako možete napraviti kod kuće, i to od samo dva sastojka.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 500ml slatke pavlake za šlag
- 1 kašika limunovog soka
Priprema:
Stavite slatku pavlaku u činiju. Stavite tiganj na srednju vatru i zagrevajte slatku pavlaku dok ne dostigne temperaturu od oko 85 stepeni. Ako nemate digitalni termometar, zagrejte slatku pavlaku do ključanja. Kada pavlaka dostigne željenu temperaturu, odnosno kada počne malo da ključa, sklonite je sa ringle i ohladite nekoliko minuta uz stalno mešanje da iz pavlake izađe što više vode.
Zatim ponovo vratite pavlaku na vatru, provrite, sklonite sa ringle i dodajte limunov sok. Ovaj korak je ključan jer će kisela supstanca pomoći da se pavlaka stisne i pretvori u željenu masu. Mešajte nekoliko minuta da se kiselina ravnomerno rasporedi. Nastavite da zagrevate smešu na laganoj vatri još 5-10 minuta, povremeno mešajući. Smeša treba da postane gušća i da se formiraju male grudvice. Ako se to nije dogodilo, možete dodati još nekoliko kapi limunovog soka. Potpuno ohladite smešu na sobnoj temperaturi.
Pripremite posudu i cedilo. Pokrijte cediljku debelom gazom ili platnenom pelenom i stavite je u činiju. Sipajte smešu na gazu. Tečnost iz cediljke i gaze treba ocediti u činiju. Sve zajedno stavite u frižider preko noći, idealno najmanje 12 sati. Sledećeg dana dobićete između 250 i 280 g maskarpone sira.
Saveti:
Ako želite da maskarpone bude gušći, možete ga ostaviti i duže u frižideru, kako bi se višak tečnosti još više istisnuo. Ako ste ljubitelj jačih ukusa, možete dodati malo soli za dodatnu dubinu ukusa. Ovaj recept možete prilagoditi količini koju želite da pripremite, samo obratite pažnju na odnos pavlake i kiseline. Umesto limuna možete koristiti i sirće, ali je preporučljivo koristiti limunov sok jer je ukus mnogo blaži i prijatniji.
(zadovoljna.hr)
Preporučujemo

NIJE NI KUPILA KARTU, NA PLAŽI JOJ PONUDILI BESPLATNU VOŽNjU: Novi detalji tragične smrti Novosađanke u Budvi
TINEJDžERKA je, kako kaže njen blizak prijatelj, bila devojka puna života, imala je mnogo planova za budućnost, a tek je imala 19 godina, i ceo život je bio pred njom, a sada je čitava njena porodica zavijena u crno.
30. 05. 2025. u 14:42

UKRAJINA IZVELA JEDAN OD NAJVEĆIH NAPADA NA RUSIJU: Aerodromi u Moskvi zatvoreni, uništena važna fabrika (VIDEO)
UKRAJINA je tokom noći izvela jedan od najvećih napada dronovima od početka rata, gađajući više ciljeva na teritoriji Rusije. Zbog napada su moskovski aerodromi bili primorani da privremeno obustave rad, što je izazvalo haos u vazdušnom saobraćaju.
28. 05. 2025. u 09:45

"PRENEO SAM NA NjU POGUBAN VIRUS, UČINIO JE NESREĆNOM: Zahar o razvodu i današnjim odnosima sa Gocom: "Kalašture mi čuvale decu"
KOMPOZITOR Milutin Popović Zahar iza sebe ima brojne hitove, ali i priče koje je sada rešio da ispriča javno. Zahar je oduvek težio i sanjao da postane nešto što njegovi roditelji kao prosvetni radnici nisu bili. Doživeo je veliku slavu, a u iskrenoj ispovesti ispričao je kroz šta je sve prolazio, ali i sa kakvim se ljudima susretao kroz posao koji mu je mnogo i doneo i odneo.
01. 06. 2025. u 17:39
Komentari (0)