PRILAGOĐENO SRPSKOM UKUSU: Kremasti spanać sa graškom u začinjenom sosu

В. Н.

13. 06. 2025. u 09:00

Ko kaže da ne može da bude savršeno bez mesa?! Ovo jelo spaja blage začine sa domaćim sastojcima poput spanaća i graška, stvarajući lagani, aromatični obrok koji se lako kombinuje sa pirinčem, krompirom ili hlebom.

ПРИЛАГОЂЕНО СРПСКОМ УКУСУ: Кремасти спанаћ са грашком у зачињеном сосу

Free Images Pixabay/Profimedia

Kari od spanaća i graška je toplo, kremasto i hranljivo jelo na biljnoj bazi koje potiče iz indijske kuhinje. Idealan je izbor za posne, vegetarijanske ili lagane večere.

Sastojci:

* Spanać, 300 g
* Graša,k 200 g
* Crni luk, 1 glavica
* Beli luk, 2 čena
* Svež đumbir, 1cm ili 2 kašičice ako je u prahu
* Paradajz,1
* Mlevena slatka paprika, 1/2 kašičice
* Ljuta mlevena paprika, 1/4 kašičice
* Kurkuma, 1/2 kašičice
* Kumin, 1/2 kašičice
* So i biber, po ukusu
* Pavlaka za kuvanje, 100 ml
* Ulje, 2 kašike

Priprema:

Ako koristite svež spanać, operite ga i kratko obarite u vreloj vodi (2-3 minuta), pa ga procedite i sitno naseckajte. Ako koristite zamrznuti, samo ga odmrznite i blago procedite. U tiganju zagrejte ulje i propržite sitno seckani crni luk dok ne omekša i postane staklast. Ubacite izgnječen beli luk i rendani (ili u prahu) đumbir i pržite još minut-dva. Dodajte sitno seckan paradajz ili paradajz-pire, pa pržite dok se ne zgusne i počne da miriše. Ubacite kurkumu, papriku, kim, so i biber. Dobro promešajte da se sve sjedini. Sipajte grašak (ne mora da se odmrzava ako je sitan) i spanać, dobro promešajte i ostavite da se dinsta 10-ak minuta na srednjoj vatri. Po potrebi dodajte malo vode ili mleka. Na kraju možete dodati malo pavlake za kuvanje da jelo bude kremastije. Probajte i po potrebi dosolite ili dodajte još začina.

Prijatno!

(Super recepti/Žena)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)