RUČAK ZA DANAS: Monaško varivo iz rerne - posno ili mrsno, odlučite sami

21. 08. 2023. u 12:00

MONAŠKO varivo iz manastira Rukumija ima svoju posnu i mrsnu varijantu, a na vama je da odlučite kako ćete da ga spremite

РУЧАК ЗА ДАНАС: Монашко вариво из рерне - посно или мрсно, одлучите сами

Foto: Jutjub/Printskrin/ Kuhinja Valentina Mašković

Sastojci:

Smesa za ćufte:

  • 500‒700 grama mlevenog mesa
  • 1 crni luk
  • 2 jajeta
  • 3 kašike prezle
  • So, suvi začin, biber, peršun, beli luk, začinska crvena paprika.

Osnova monaškog variva:

  • 2 glavice crnog luka
  • 1 šargarepa
  • 1 paštrnak
  • 1 paprika
  • 2 paradajza
  • 1/4 kupusa
  • 300 g sočiva
  • 250‒300 ml paradajz sos
  • so, suvi začin, biber, lovor, ulje
  • Ulje za zapršku i dve kašike brašna i jedna kašika začinske crvene paprike

Kuvati u rerni 1 sat i 10 minuta. Zapržiti po želji, dodati ispržene ćufte i vratiti još 20 minuta na 200 stepeni.

Priprema:

Prvo pravite ćufte (ako ne postite) od mesa, crnog luka, belog luka, jaja, začina i prezle.

Pravite osnovu za varivo tako što ćete da izdinstate crni luk, šargarepu i crvenu papriku. Paradajz isecite na sitno, a zatim iseckajte i kupus na rebarca. Dodajte iseckan paradajz i kupus, a onda i paradajz sos i ostavite da se sve krčka 10 minuta. Dodajte i začine.

U vatrostalnu činiju stavite oprano sočivo, zatim proprženo povrće i sve lepo nalijte vodom da smesa ogrezne. Stavite u rernu da se kuva na 200 stepeni Celzijusa.

Ispržite ćufte i ostavite ih sa strane. Varivo izvadite iz rerne nakon sat vremena, a onda ga zapržite. Ako hoćete mrsnu varijantu ovog obroka, u varivo dodajte ćufte i vratite u rernu da se sve lepo skrčka oko 10-ak minuta.

(Kurir Stil)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRBIJA DOBILA NOVOG SELEKTORA! Terziću ugovor na četiri godine