RUČAK DANA - ŠKEMBIĆI U SAFTU: Tradicionalni specijalitet sa juga Srbije
Škembići u saftu su jelo tipično za jug Srbije, a dok ga jedni obožavaju, drugi ne mogu da ga smisle.

Foto: Jutjub/Printskrin/ Jelajelena Petrovic
Ovaj recept jedan je od pravih kafanskih uz koji će i oni koji ne vole škembiće biti pred izazovom da ih probaju.
Sastojci:
- 1 kg svinjskih ili junećih škembića;
- 1 veza zeleni;
- 1 celer;
- mešavina začina po ukusu;
- 4 čena belog luka;
- 2 lovorova lista;
- 1/2 kašičice bibera u zrnu;
- 5 glavica crnog luka;
- 100 g mesnate suve slanine;
- 50 g paradajz pirea ili gustog soka;
- peršunov list;
- 1 puna kašika masti;
- 4-5 kašika brašna;
- 1 kašičica mlevene slatke paprike.
Priprema:
Škembiće očistiti i oprati, a potom staviti u lonac i naliti vodom. Dodati seckanu zelen i celer, glavicu crnog luka i dva čena belog luka, lovorov list i biber u zrnu. Sve ostaviti da se kuva oko 4 do 5 sati. Kuvane škembiće ohladiti i iseći na šire trake.
U šerpi zagrejati mast, pa dodati sitno seckane 4 glavice crnog luka, biber u zrnu i lovorov list. Ubaciti sitno seckanu slaninu, pa sve lepo propržiti oko 4-5 minuta. Zatim sipati 4-5 kašika brašna i neprestano mešati dok se ne uprži i ne dobije braon boju. Dodati sitno seckan beli luk, slatku mlevenu papriku i paradajz pire.
Sipati 1,5 l vode i dodati škembiće, pa ih kuvati još 15-20 minuta. Pred kraj kuvanja začiniti i zaljutiti po ukusu. Uz dobro belo vino, prijatno!
(Still)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

KROMPIR I MESO KAKO SU IH SPREMALE NAŠE BAKE: Tradicionalni turski ručak (VIDEO)
29. 11. 2023. u 15:05

ĆUREĆI BATACI U AROMATIČNOM SOSU: Ručak koji se praktično sam sprema (VIDEO)
25. 11. 2023. u 12:00

DžEJ DI VENS UDARIO NA ZELENSKOG: To što on radi je apsurdno
U INTERVJUU za internet portal UnHerd , američki potpredsednik Džej Di Vens nazvao je napade ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog na SAD „neproduktivnom retorikom“ i „apsurdnim“.
15. 04. 2025. u 10:27

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

"SINA SMO SAHRANILI U NIKŠIĆU" Željko Samardžić o najvećoj životnoj tragediji: "To je bila tuga za sve nas"
PEVAČ progovorio o bolnoj temi.
15. 04. 2025. u 10:18
Komentari (0)