SOČNA PAČETINA U SOSU OD POMORANDŽE: Francuski specijalitet koji obara s nogu
Idealno se slaže uz pire-krompir i bareno povrće. Pačetina je meso koje je savršeno za posebne prilike, veoma je bitno da je pripremite na pravi način, kako biste osetili pravi ukus sočnog mesa.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 500 g pačjih grudi bez kosti sa kožicom
- 4 pomorandže
- med
- ruzmarin
- 2 čena belog luka
- malo narendane kore od pomorandže
- so
- biber
Priprema:
Izvadite pačje grudi na radnu površinu. Utapkajte ih ubrusom, kako biste sklonili višak vode.
S obzirom na to da je pačja koža nešto deblja od pileće i veća je količina masnog sloja, slobodno nožem napravite kockaste šare preko kože, do mesa.
Posolite i pobiberite pačetinu sa obe strane.
U hladan tiganj, bez ulja ili putera, položite meso okrenuto na stranu kožice. Potom uključite ringlu na srednju temperaturu. Pržite tu stranu sedam minuta, tačnije, dok kožica ne postane zlatna. Sva mast koja izađe kroz kožicu, možete presuti u činiju i to iskoristite za sos.
Zatim, okrenite pačetinu na drugu stranu i pržite je svega dva minuta i za kraj je prislonite na vreo tiganj sa svih strana, pa izvadite.
Isceđenu pomorandžu sipajte u isti tiganj i dodajte izdvojenu mast od patke. Vratite tiganj na zagrejanu ringlu.
Dodajte grančicu ili dve ruzmarina i čenove belog luka. Dodajte kašiku i po meda.
Sve to mešajte oko pet minuta, pa sklonite beli luk i ruzmarin iz mešavine. Sklonite zatim i sos.
Uključite rernu na 180 stepeni i poređajte patku u pleh sa papirom za pečenje. Ispod svakog parčeta pačetine stavite aluminijumsku foliju, zatim pačetinu premažite sosom, ali nikako nemojte sve iskoristiti. Uvijte u foliju i ubacite na pet minuta u rernu.
Isecite pačetinu na kriške i prelijte sosom. Uz ovo meso odlično ide krompir-pire ili bareno povrće.
Ne zaboravite da nazdravite čašom crnog vina, koje komplimentuje ovo savršeno pečeno meso.
(ona)
Preporučujemo

PREDLOG ZA DANAŠNjI RUČAK: Recept za preukusne ćufte u paradajz sosu
28. 05. 2024. u 10:48

SATARAŠ SA TIKVICAMA: Isprobajte tradicionalno jelo na malo drugačiji način
23. 05. 2024. u 17:30

NIJE NI KUPILA KARTU, NA PLAŽI JOJ PONUDILI BESPLATNU VOŽNjU: Novi detalji tragične smrti Novosađanke u Budvi
TINEJDžERKA je, kako kaže njen blizak prijatelj, bila devojka puna života, imala je mnogo planova za budućnost, a tek je imala 19 godina, i ceo život je bio pred njom, a sada je čitava njena porodica zavijena u crno.
30. 05. 2025. u 14:42

UKRAJINA IZVELA JEDAN OD NAJVEĆIH NAPADA NA RUSIJU: Aerodromi u Moskvi zatvoreni, uništena važna fabrika (VIDEO)
UKRAJINA je tokom noći izvela jedan od najvećih napada dronovima od početka rata, gađajući više ciljeva na teritoriji Rusije. Zbog napada su moskovski aerodromi bili primorani da privremeno obustave rad, što je izazvalo haos u vazdušnom saobraćaju.
28. 05. 2025. u 09:45

OTKRIVENA PODZEMNA SOBA U UKRAJINI: Bila zatrpana 300 godina - čemu je služila? (FOTO)
SKRIVENA ispod zamka u istorijskom gradu Galiču, u zapadnoj Ukrajini, misteriozna soba bila je zatrpana zemljom i otpadom poslednjih 300 godina, a sada je napokon oktrivena.
02. 06. 2025. u 10:54
Komentari (0)