LAZANJE SA 4 VRSTE SIRA: Niko neće moći da im odoli
Ovako spremljene su ostvarenje snova svakog ljubitelja sira.

Foto: Shutterstock
Slojevi nežne testenine, kremasti sos i ne jedan, ne dva, već četiri različita sira. I pri tom su mnogo lakše i brže za pripremu od lazanja koje se pripremaju sa mesom.
Sastojci:
- 1 pakovanje kora za lazanje, sveže ili obične
- 6 kašika neslanog putera
- 1 crni luk, sitno seckan
- 2 čena belog luka, sitno iseckan
- 6 kašika višenamenskog brašna
- 3 ½ šolje punomasnog mleka, toplo
- 1 lovorov list
- Prstohvat sveže rendanog muškatnog oraščića
- So i biber, prema ukusu
- 250 g gaude ili drugog kačkavalja, narendanog
- 250 g mocarela sira, narendanog
- 125 g parmezana, narendanog
- 125 g gorgonzola sira, narendanog
Priprema:
Zagrejte rernu na 200 stepeni.
Sipajte vodu u veliki lonac, posolite je i sačekajte da provri, a potom skuvajte kore za lazanje (oko dva minuta manje nego što je navedeno na pakovanju). Ocedite ih i ostavite na nauljen pleh.
Zagrejte puter u srednjem tiganju, dok se ne rastopi. Dodajte luk i beli luk i dinstajte dok ne postane staklas, a potom dodajte brašno i konstantno mešajte oko pet minuta. Polako dosipajte toplo mleko uz stalno mešanje. Dodajte lovorov list i muškatni oraščić i nastavite da kuvate sos dok se ne zgusne. Uklonite lovorov list i začinite sa solju i biberom. Uklonite sa vatre i ostavite sa strane.
Da bi ste sastavili lazanje, rasporedite tanak sloj bešamel sosa u podmazanu posudu za pečenje. Složite četiri do pet kora po dužini jedan pored drugog, sa ivicama koje se preklapaju.
Prelijte slojem bešamela i slojem svakog sira.
Ponovite za još dva sloja: testenina, sos, sir.
Prelijte poslednji sloj testenine sa izdašnom količinom sosa, a zatim slojem sira. Pokrijte folijom.
Pecite u zagrejanoj rerni oko 15 minuta. Uklonite foliju, povećajte temperaturu na 250 stepeni i nastavite da pečete još 15 minuta ili dok ne porumeni.
Izvadite iz rerne i ostavite da odstoji desetak minuta pre rezanja. Po želji ukrasite peršunom ili bosiljkom.
(ona)
Preporučujemo

UKUSAN, LAGAN I ZDRAV RUČAK! Lazanje sa piletinom, bundevom i paradajzom
02. 01. 2024. u 17:30

SOČNE, UKUSNE I - POSNE: Probajte lazanje sa spanaćem i šampinjonima
01. 04. 2024. u 07:00

JUNEĆI GULAŠ S PALENTOM: Recept za ručak koji će vam ulepšati dan
22. 05. 2024. u 16:00

"POJEDOH SE ŽIV, IZLUDE ME TO" Vučić o otvaranju auto-puta do Požege: To su već foliranja i glupiranja, krajnji rok do ponedeljka
PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić govorio je iz Čačka o otvaranju auto-puta do Požege.
03. 07. 2025. u 11:49

"MOGLO BI UMRETI 4.500 LjUDI" Ova zemlja je najugroženija na Zapadnom Balkanu, hitan sastanak u SZO zbog vrućina u Evropi
JUŽNA Evropa suočava se sa žestokim toplotnim talasom - temperature prelaze 40 stepeni Celzijusa, a u španskoj pokrajini Uelva izmereno je rekordnih 46 stepeni, što je najviša junska temperatura u istoriji zemlje. Istovremeno, Italija, Grčka, Portugalija i Zapadni Balkan takođe beleže rekordne vrućine, praćene šumskim požarima i ljudskim žrtvama.
01. 07. 2025. u 11:45

ISPOVEST RADNICE: "Kad biste ovo znali, nikad ne biste kročili na kruzer"
DRUŠTVENIM mrežama kruže viralni snimci u kojima osoba koja se predstavlja kao radnica na kruzeru deli detalje iz života na brodu. U jednom takvom videu podelila je niz fotki u kojima tvrdi da otkriva tajne života na kruzeru i tako šokirala mnoge.
05. 07. 2025. u 11:33
Komentari (0)