JAGNJETINA ISPOD SAČA: Tradicionalni ručak za prazničnu trpezu

Jovana Vasić

29. 12. 2024. u 11:00

Ovaj način pripreme jagnjetine daje izuzetno sočno i ukusno meso, a povrće upija sve sokove i arome, stvarajući savršen obrok.

ЈАГЊЕТИНА ИСПОД САЧА: Традиционални ручак за празничну трпезу

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • Jagnjetina (but ili plećka) 2 kg
  • Krompir 1 kg
  • Crni luk 2 glavice
  • Beli luk 4-5 čenova
  • Šargarepa 2
  • Paprika 2
  • Paradajz 2
  • Maslinovo ulje 100 ml
  • So i biber po ukusu
  • Sveži ruzmarin i timijan po želji
  • Voda ili belo vino 1 šolja

Priprema:

Pripremite jagnjetinu tako što ćete je iseći na veće komade. Posolite i pobiberite meso sa svih strana. Krompir oljuštite i isecite na krupnije komade. Crni luk isecite na četvrtine, a šargarepu na kolutove. Paprike isecite na trakice, a paradajz na kriške. U posudu za pečenje (koja može ići ispod sača) poređajte povrće: krompir, crni luk, šargarepu, paprike i paradajz. Dodajte čenove belog luka. Preko povrća poređajte komade jagnjetine. Dodajte sveže začine poput ruzmarina i timijana. Prelijte sve maslinovim uljem i dodajte šolju vode ili belog vina. Pokrijte posudu aluminijumskom folijom ili poklopcem. Pripremite sač tako što ćete ga zagrejati na vatri dok ne postane vruć. Stavite posudu sa jagnjetinom ispod sača i prekrijte ga užarenim ugljem. Pecite jagnjetinu ispod sača oko 2-3 sata, povremeno proveravajući da li je meso mekano i sočno. Ako je potrebno, dodajte još malo vode ili vina. Kada je jagnjetina gotova, izvadite je iz sača i poslužite sa povrćem.

(superrecepti)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA, KAKO OVO UOPŠTE VIDIŠ? Pogledajte magične poteze Jokića u noći punoj rekorda (VIDEO)