NESTVARNO UKUSNA ČORBA: Savršena kombinacija crvene paprike i slaninice
ČORBA od pečene crvene paprike sa slaninicom biće pravi raj za vaša nepca.
Foto: Shutterstock
Sastojci
Za pečene paprike:
- 3 velike slatke crvene paprike
- maslinovo ulje
- so, biber
Za čorbu od crvene paprike:
- 6 kriški dimljene slanine
- 2 kašike slanog putera
- 1 luk, isečen na kockice
- 2 šargarepe, isečene na kockice
- 1 štap celera, isečen na kockice
- 6 čenova belog luka, isečenog na kockice
- so, biber, origano, bosiljak, mlevena paprika, majčina dušica, ruzmarin, peršun
- 4 šolje paradajz sosa
- 1 veliki slatki krompir, oljušten i narezan na kockice
- 6 šolja pilećeg bujona
- 3 šolje mleka
- 1 šolja rendanog parmezana
Foto Shutterstock
Zagrejte rernu na 220 stepeni. Veliki pleh obložite papirom za pečenje. Paprike operite, prepolovite i izvadite semenke.
Obilno ih pokapajte uljem i začinite solju i biberom. Pecite paprike 30 do 35 minuta, dok lepo ne omekšaju.
U međuvremenu pripremite čorbu. Zagrejte veliki lonac za supu na srednjoj vatri i prvo dodajte kriške slanine. Stavite slaninu dok ne porumeni i ne postane hrskava, a zatim je izvadite na tanjir obložen papirnim ubrusima i ostavite sa strane. U masnoću od slanine dodajte puter i ostavite da se istopi.
Zatim dodajte luk, šargarepu i celer i dinstajte dok luk ne omekša. Zatim dodajte beli luk i začinsko bilje i začine: so, biber, papriku, bosiljak, origano, majčinu dušicu i ruzmarin. Dodati i paradajz sos, pa sve izmešati.
Ako želite bogatiji ukus čorbe, 1 šolju mleka zamenite pavlakom.
Zalijte pilećim bujonom, dodajte batat isečen na kockice, poklopite šerpu poklopcem i pustite da provri. Smanjite potom vatru i kuvajte oko 15 do 20 minuta, dok krompir ne omekša.
U supu dodajte pečene paprike i sklonite je sa vatre. Koristite štapni mikser ili običan blender i izmiksajte supu dok ne postane glatka, kremasta i bez grudvica.
Vratite čorbu na šporet, dodajte mleko i zagrevajte na srednjoj vatri dok se ne zagreje. Dodajte šolju rendanog parmezana i sveže seckani peršun. Mešajte dok se sir ne otopi.
(Stvar ukusa)
BONUS VIDEO - DR NOVOSTI: Jetra voli kafu | Prof. dr Tamara Milovanović
Preporučujemo
JEDNA OD NAJLEPŠIH ORIJENTALNIH POSLASTICA: Starinski recept za bosanske urmašice
06. 02. 2025. u 13:00
PUTIN O ISPORUCI "TOMAHAVKA": Ako Ukrajina napadne oružjem dugog dometa, odgovor će biti zapanjujući
AKO Ukrajina pokrene napade oružjem dugog dometa na Rusiju, odgovor će biti zapanjujući, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.
23. 10. 2025. u 17:59
STIŽE ZIMA KAKVA SE VIĐA JEDNOM U STO GODINA? Meteorolozi odgovorili na spekulacije o "zimi veka"
NEMAČKI portali su preplavljeni informacijama o ekstremnoj zimi, ulicama prekrivenim snegom i ekstremnim vremenskim uslovima koji prete zemlji.
23. 10. 2025. u 17:38
ZEMLjOTRES USRED DNEVNIKA: Voditeljka se obratila u strahu: "Nadam se da će biti sve u redu" (VIDEO)
DOK je čitala vesti u noćnom Dnevniku, prekinuo ju je zemljotres...
24. 10. 2025. u 19:43
Komentari (0)