NESTVARNO UKUSNA ČORBA: Savršena kombinacija crvene paprike i slaninice
ČORBA od pečene crvene paprike sa slaninicom biće pravi raj za vaša nepca.

Foto: Shutterstock
Sastojci
Za pečene paprike:
- 3 velike slatke crvene paprike
- maslinovo ulje
- so, biber
Za čorbu od crvene paprike:
- 6 kriški dimljene slanine
- 2 kašike slanog putera
- 1 luk, isečen na kockice
- 2 šargarepe, isečene na kockice
- 1 štap celera, isečen na kockice
- 6 čenova belog luka, isečenog na kockice
- so, biber, origano, bosiljak, mlevena paprika, majčina dušica, ruzmarin, peršun
- 4 šolje paradajz sosa
- 1 veliki slatki krompir, oljušten i narezan na kockice
- 6 šolja pilećeg bujona
- 3 šolje mleka
- 1 šolja rendanog parmezana

Foto Shutterstock
Zagrejte rernu na 220 stepeni. Veliki pleh obložite papirom za pečenje. Paprike operite, prepolovite i izvadite semenke.
Obilno ih pokapajte uljem i začinite solju i biberom. Pecite paprike 30 do 35 minuta, dok lepo ne omekšaju.
U međuvremenu pripremite čorbu. Zagrejte veliki lonac za supu na srednjoj vatri i prvo dodajte kriške slanine. Stavite slaninu dok ne porumeni i ne postane hrskava, a zatim je izvadite na tanjir obložen papirnim ubrusima i ostavite sa strane. U masnoću od slanine dodajte puter i ostavite da se istopi.
Zatim dodajte luk, šargarepu i celer i dinstajte dok luk ne omekša. Zatim dodajte beli luk i začinsko bilje i začine: so, biber, papriku, bosiljak, origano, majčinu dušicu i ruzmarin. Dodati i paradajz sos, pa sve izmešati.
Ako želite bogatiji ukus čorbe, 1 šolju mleka zamenite pavlakom.
Zalijte pilećim bujonom, dodajte batat isečen na kockice, poklopite šerpu poklopcem i pustite da provri. Smanjite potom vatru i kuvajte oko 15 do 20 minuta, dok krompir ne omekša.
U supu dodajte pečene paprike i sklonite je sa vatre. Koristite štapni mikser ili običan blender i izmiksajte supu dok ne postane glatka, kremasta i bez grudvica.
Vratite čorbu na šporet, dodajte mleko i zagrevajte na srednjoj vatri dok se ne zagreje. Dodajte šolju rendanog parmezana i sveže seckani peršun. Mešajte dok se sir ne otopi.
(Stvar ukusa)
BONUS VIDEO - DR NOVOSTI: Jetra voli kafu | Prof. dr Tamara Milovanović
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

JEDNA OD NAJLEPŠIH ORIJENTALNIH POSLASTICA: Starinski recept za bosanske urmašice
06. 02. 2025. u 13:00

DžEJ DI VENS UDARIO NA ZELENSKOG: To što on radi je apsurdno
U INTERVJUU za internet portal UnHerd , američki potpredsednik Džej Di Vens nazvao je napade ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog na SAD „neproduktivnom retorikom“ i „apsurdnim“.
15. 04. 2025. u 10:27

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

"SINA SMO SAHRANILI U NIKŠIĆU" Željko Samardžić o najvećoj životnoj tragediji: "To je bila tuga za sve nas"
PEVAČ progovorio o bolnoj temi.
15. 04. 2025. u 10:18
Komentari (0)