HERCEGOVAČKI ČERVIŠ: Tradicionalni recept sa bogatom istorijom
Hercegovački červiš je jedno od onih jela koje miriše na tradiciju, okupljanje porodice i ukuse koje prenose generacije.

Foto: Shutterstock
Červiš nije samo jelo, već deo kulture i nasleđa koje s ponosom čuvamo. Ovaj jednostavan, ali bogat sos pravi se od osnovnih namirnica koje su u Hercegovini bile dostupne i pristupačne, pa nosi duh domaće kuhinje i gostoprimstva.
Sastojci:
- 500 g piletine (najbolje bataci ili belo meso)
- 2 kašike maslaca (ili svinjske masti)
- 2 kašike brašna
- 500 ml mleka (ili vode, prema ukusu)
- 1 čen belog luka
- So i biber po ukusu
- Peršun za dekoraciju
Priprema:
U šerpi kuvajte piletinu u posoljenoj vodi dok meso ne omekša. Kad je gotovo, izvadite meso i sačuvajte supu jer će vam kasnije trebati za sos.
U tiganju rastopite maslac ili svinjsku mast na srednjoj temperaturi. Dodajte brašno i lagano mešajte dok ne dobije zlatno-žutu boju. Pazite da ne zagori jer će ukus biti gorak.
Postepeno dodajte mleko ili vodu (ili kombinaciju sačuvane supe od piletine) u zapršku, neprestano mešajući kako biste izbegli grudvice. Kada sos počne da se zgušnjava, smanjite temperaturu.
Dodajte sitno seckani beli luk, so i biber po ukusu. Sos kuvajte još nekoliko minuta dok se svi ukusi ne sjedine.
Skuvanu piletinu isecite na komade i ubacite u sos. Ostavite da se sve zajedno krčka nekoliko minuta kako bi meso upilo ukuse.
Hercegovački červiš najbolje se služi uz domaći hleb ili kuvane krompire. Pospite sitno seckanim peršunom za dodatnu svežinu i dekoraciju.
Ako želite bogatiji ukus, možete dodati malo kisele pavlake u sos pred kraj kuvanja. Ljubitelji začina mogu dodati i prstohvat muskatnog oraščića za dodatnu aromu. Červiš se često pravi i bez mesa, samo sa mlekom i belim lukom, kao prilog uz razna jela.
(ona)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

POGOĐENA KLjUČNA TAČKA ZA TRANZIT GASA U EU: Velika eksplozija i požar u Sudži, sumnja se na ukrajinski napad (VIDEO)
VELIKI požar izbio je u petak rano ujutru na gasnoj merno-regulacionoj stanici Sudža u ruskoj Kurskoj oblasti, ključnoj tački za tranzit ruskog gasa ka Evropskoj uniji, prema izveštajima ruskih medija.
21. 03. 2025. u 08:03

RODITELjI POGINULE DECE FORMIRALI ŽIVI ŠTIT: Ne dozvoljavaju da se tela odnesu na obdukciju
RODITELjI koji su u požaru izgubili svoju decu u diskoteci "Puls" u Kočanima ne dozvoljavaju da se tela nastradalih odnesu na dodatnu obdukciju u Skoplje, tražeći da im se odmah predaju kako bi pripremili sahrane, javlja Plusinfo.
16. 03. 2025. u 19:40

NEMAČKI GENERAL OTERAN IZ NATO: Alijansa ćuti o skandalu u svojim redovima (FOTO)
NEPOSREDNO pre odlaska mu je uskraćen svaki pristup dokumentima NATO-a, prenosi "Dojče vele".
22. 03. 2025. u 13:28
Komentari (0)