SAVRŠEN USKRŠNJI RUČAK: Kaftan jagnjetina - Peče se u testu, a meso bude toliko meko da se raspada
Za uskršnji ručak se obično priprema jagenjtina, a kao prilog se služi krompir.

Foto: Shutterstock
Nju možete da pripremite na razne načine, a isprobajte i recept za kaftan jagnjetinu. Pravi se tako što komad mesa umotate u testo i tako pečete, a u tom procesu testo će upiti sokove koje meso pusti i biće nevervatno ukusno i hrskavo, a istovremeno i meko.
Sastojci:
- 1,1 kg brašna
- 500 ml mlake vode
- so
- 2,2 kg jagnjeće plećke
- puter
Priprema:
Jagnjetinu zasecite u obliku kvadrata, pa je dobro posolite i ostavite preko noći. Sutradan meso operite, pa dobro osušite čistim krpama. Brašno malo posolite, pa sipajte vodu i umesite testo. Ono treba da bude tvrđe. Ako je potrebno dodajte još vode, ali ne preterujte. Pokrijte providnom folijom i ostavite da odstoji pola sata. Na pobrašnjenoj površini razvucite testo u veći krug, sredinu slobodno ostavite deblju, a krajeve razvucite. Meso premažite puterom u debelom sloju i stavite ga na sredinu kruga. Prebacite jedan deo testa preko mesa i premažite debelim slojem putera. Tako radite dok ne obmotate celo meso testom. Vatrostalnu posudu dobro premažite puterom i stavite meso u testu unutra. Vreme pečenja zavisi od toga koliko kg ima meso, ali potrebno je 45 minuta po kg, pa izračunajte. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C. Posle 45 minuta izvadite i prelijte vrelom vodom, pokrijte mokrim pek papirom, pa vratite u rernu. Pecite još 2 sata.
(stvarukusa)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

PAPRIKAŠ SA OSLIĆEM I KROMPIROM: Ovaj ručak obožavaju i oni koji ne poste
14. 04. 2025. u 10:00

POHOVANI ROLAT OD MLEVENOG MESA: Ukusan obrok kojem nećete odoleti
11. 04. 2025. u 16:00

VELIKA PROMENA U ŠKOLAMA U SRBIJI: Od danas ništa neće biti isto, odnosi se na roditelje
RODITELjI školaraca u Srbiji od danas dobijaju automatska zvučna obaveštenja kada nastavnik u elektronski dnevnik upiše izostanak deteta sa časa ili novu ocenu. Mada su deca godinama nalazila načine da ne kažu roditeljima baš sva dešavanja u školi, to sada više neće biti moguće.
17. 04. 2025. u 11:29

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

OTVOREN HRISTOV GROB Evo šta su našli: "Kolena su mi klecala, nisam to očekivao - vekovima je bio zatvoren" (VIDEO)
"APSOLUTNO sam zadivljen. "
19. 04. 2025. u 08:39
Komentari (0)