VIŠISOAZ: Čuvena francuska supa od praziluka i krompira
Višisoaz znači grad Viši, grad u jugoistočnoj Francuskoj, poznat po brojnim mineralnim izvorima.

Foto: Shutterstock
Međutim, uprkos imenu ne postoje tačni podaci o tome da li nešto drugo ovu čuvenu supu povezuje sa Francuskom. Francuska ili ne, ovo je klasična supa koja može da se posluži kako topla, tako i hladna.
Sastojci:
- 500 g krompira
- 2 struka praziluka (beli deo)
- 200 ml pavlake za kuvanje
- 500 ml povrtnog bujona
- kisela pavlaka
- 20 g maslaca
- prstohvat bibera
- kisela pavlaka
Priprema:
Ogulite krompir i isecite ga na male komade. Beli deo praziluka isecite na kolutove.
U šerpi istopite malo maslaca, dodajte praziluk i kratko ga zapržite. Nakon toga, dodajte u šerpu isečen krompir i prelijte povrće bujonom. Kuvajte dok krompir ne postane mekan. Razredite supu dodavanjem tečne pavlake sve dok ne dobijete željenu gustinu. Na kraju je začinite prstohvatom bibera. Možete je servirati sa kašikom kisele
pavlake.
Preporučujemo

ITALIJANSKA SUPA SA ĆUFTAMA: Razveselite svoja čula ovom gurmanskom rapsodijom
12. 07. 2024. u 14:05

VEŠTAK OTKRIO JEZIVE DETALjE O DEČAKU UBICI: Evo zašto je Kosta pucao na čuvara škole, nije ga potreslo saznanje koga je sve ubio
ZAKLjUČILI smo da je Kosta bio sposoban da upravlja svojim postupcima u vreme izvršenja zločina i da ta sposobnost nije bila bitno smanjena. Postoji jedna kratkotrajna ometenost, za period u učionici za koji on kaže da nema sećanja, ali on je sve radio po planu. To ukazuje da je on upravljao svojim postupcima.
05. 06. 2025. u 17:05

SRPSKA POSLA: Nikola Jokić zapanjio svet! Vratio se u Srbiju i uradio OVO (VIDEO)
NIKOLA Jokić je najbolji košarkaš planete, ali dajte mu loptu i biće najbolji u svakom sportu. To je pokazao još jednom.
08. 06. 2025. u 08:54

VRTOGLAVA SUMA: Koliku nacionalnu penziju prima Ljiljana Blagojević
JEDNA od naših najistaknutijih dramskih umetnica Ljiljana Blagojević otišla je u penziju, a nalazi se među dvadesetčetvoro umetnika, koji će primaju nacionalnu penziju za doprinos kulturi.
07. 06. 2025. u 11:30
Komentari (0)