SALATA OD CVEKLE I FETE: Svežina, boja i ukus u jednom tanjiru

Milena Tomasevic

15. 11. 2025. u 14:00

SLATKAST ukus pečene ili kuvane cvekle, kremasta feta i hrskave semenke suncokreta spajaju se u salati koja jednako dobro funkcioniše kao lagani ručak, zdravija večera ili samostalna užina.

САЛАТА ОД ЦВЕКЛЕ И ФЕТЕ: Свежина, боја и укус у једном тањиру

FOTO: Novosti

Sastojci: 

Osnovni deo:
  • 2 srednje cvekle (pečene ili kuvane)
  • 100 gr feta sira (iseckanog na kockice)
  • 2 šake svežeg spanaća ili iseckanih listova cvekle
  • 2–3 kašike semenki suncokreta
  • so i biber, po ukusu

Dresing:

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica meda
  • 1 kašičica balzamiko sirćeta ili svežeg limunovog soka
  • prstohvat soli
  • prstohvat bibera

Priprema:

Cveklu isecite na kockice ili tanke trakice. Ako je tek skuvana ili ispečena, ostavite je da se potpuno ohladi kako ne bi omekšala zelenilo. Operite spanać ili listove cvekle i nežno ih osušite. Lagano iscepkajte veće listove. Seme suncokreta kratko prepecite u suvom tiganju, na srednjoj temperaturi, dok ne dobije zlatnu nijansu i karakterističan miris.

U maloj posudi pomešajte maslinovo ulje, med i balzamiko sirće (ili limunov sok). Dodajte so i biber, pa dobro umutite da se sastojci ujednače. U veću činiju stavite cveklu i zelenilo. Prelijte dresingom i lagano promešajte. Po vrhu rasporedite kockice feta sira i pospite prepečenim semenkama suncokreta.

Uživajte!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MI SMO USPAVANI DIV, DRUGO MESTO NA TABELI NIJE OPCIJA! Prvo obraćanje novog trenera Partizana od kad je stigao u klub