ORIGINALNI RECEPT, SPOJ BELE ČOKOLADE I DŽEMA OD KAJSIJE: Bela saher torta, raspametiće i goste i ukućane
UMESTO klasične Saher torte napravi ovu verziju s belom čokoladom! To je savršen spoj naizgled jednostavnih sastojaka koji čini jednu od najfinijih klasičnih torti.

Foto Shutterstock
Klasična Saher torta nam je dobro poznata - sočan čokoladni biskvit, punjen najfinijom marmeladom od kajsija i preliven čokoladnom glazurom.
Međutim, šta ako poželimo da se malo udaljimo od (austrijske) poslastičarske tradicije i pripremimo belu verziju Saher torte? Ništa lakše uz odličan provereni recept koji smo pronašli na blogu Baking Sense.
Bez straha, upustite se u ovu slatku avanturu i iskoristite domaću marmeladu od kajsija na najbolji način!
Potrebno – za biskvit:
* 200 g oštrog brašna
* ¼ kašičice soli
* 180 g kristal šećera
* 6 većih jaja, na sobnoj temperaturi, belanca i žumanca odvojeni
* 2 kašičice ekstrakta vanile
* 180 g bele čokolade
Sastojci – za punjenje, glazuru i dekoraciju:
* tegla marmelade od kajsija(oko 500 g)
* 60 ml tamnog ruma
* 240 g bele čokolade (iseckane)
* 120 g maslaca, na sobnoj temperaturi
* 30 ml vruće vode
* 45 ml kukuruznog sirupa
* narendana bela čokolada za dekoraciju i malo rastopljene bele čokolade
Postupak:
Uključi rernu i zagrej je na 180 stepeni. Obloži kalup za tortu papirom za pečenje i premazi ga maslacem. Prosej zajedno brašno, prašak za pecivo i so, zatim ostavi sa strane. Pažljivo umuti maslac sa ¾ količine šećera, a zatim dodaj jedan po jedan žumance, te nakon toga ekstrakt vanile. Dodaj suve sastojke i rastopljenu belu čokoladu.
Posebno umuti belanca u lagani sneg, dodaj preostali šećer i nastavi miksanje dok ne dobiješ čvrst sneg. Umešaj belanca u smesu. Ako imaš dva ista kalupa za tortu, podeli smesu ravnomerno u njih. Ako ne, ispeci sve odjednom i kasnije razreži nakon što se smesa ohladi. Ako pečeš u dva kalupa, biće potrebno 20-25 minuta, a ako pečeš sve odjednom u jednom kalupu, trebaće ti oko 40 minuta ili malo duže. Nakon pečenja, ostavi biskvit da se potpuno ohladi na rešetki. Marmeladu od marelica pomešaj s rumom.
Donji sloj biskvita premaži sa ¾ marmelade s rumom. Stavi gornji deo biskvita na to.
Ostatak marmelade procijedi preko torte odozgo i sa strane.
Stavi tortu u zamrzivač na 30 minuta. U to vreme, pripremi glazuru. Rastopi belu čokoladu na pari ili u mikrotalasnoj. Posebno rastopi maslac, dodaj kukuruzni sirup i vruću vodu, a zatim ga umesi u rastopljenu belu čokoladu. Izvadi tortu iz zamrzivača i prelij je glazurom, izravnavajući je.
Na tortu možeš ispisati "Saher" sa malo rastopljene bele čokolade (to je tipičan ukras ove torte u njenom klasičnom izdanju), a ivice ukrasiti struganim komadićima bele čokolade (ljuštilica za povrće će ti dobro poslužiti).
(Stil)
Preporučujemo

"NA STOLU SU RATNI PREDLOZI, BRISEL HOĆE RAT!" Orban se hitno javio iz Kopenhagena
MAĐARSKI premijer Viktor Orban naveo je iz Kopenhagena, gde učestvuje na samitu Evropske političke zajednice, da je situacija ozbiljna i da se na stolu nalaze, "otvoreni, ratno orijentisani predlozi".
02. 10. 2025. u 08:59

(MAPE) OVAKO ĆE SE KRETATI NEVREME U SRBIJI: Pogledajte iz časa u čas, stižu sneg i kiša (FOTO)
POGLEDAJTE kako će se ledeni oblak kretati nad Srbijom i koje krajeve kad pogađa nevreme. Danas i sutra oblačno sa kišom i hladno, osim na severozapadu Vojvodine gde će se zadržati suvo vreme, najavio je RHMZ.
02. 10. 2025. u 10:47

VEDRANA OGORČENA: "Pilić je bio hrišćanin! Sramota za Split, samo mrtav Pilić može biti - veliki Pilić"
HRVATSKI teniski as Nikola Pilić preminuo je u 87. godini života u Rijeci, a sahranjen je proteklog vikenda u Opatiji, gradu u kojem je proveo poslednje dane života.
02. 10. 2025. u 07:20
Komentari (0)