TORTA ŠNENOKLA: Isprobajte ovaj neverovatan dezert s neopisivim ukusom
Šnenokla torta je neobiča poslastica koja se prosto topi u ustima!

Foto: Novosti
Idealan je za posebne prilike, ali i za nedeljno porodično okupljanje. Ukusom osvaja sa lakoćom, te se uvek traži parče više. Iako je veoma izdašna uvek se pojede začas!
Sastojci za koru:
- 6 belanaca
- 150 g šećera
- pola soka od limuna
Sastojci za fil:
- 500 ml mleka
- štap vanile (trebaće vam semenke iz štapa)
- 4 žumanca
- 150 g šećera
- 50 g brašna ili gustina
Sastojci za šnenokla deo:
- 1 l mleka
- malo šećera
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 3 kašike griza
- 100 g lomljenog keksa
Za dekoraciju:
- 250 ml slatke pavlake ili šlaga.
Priprema:
Prvo ispeći koru - umutiti belanca u sneg, dodati šećer i limun i mutiti dok se ne dobije čvrsta smesa. Koru sušiti na 150 stepeni, pa nakon 15 minuta smanjiti na 100 stepeni. Ukupno se peče oko 40 minuta.
Fil: Zakuvati mleko sa rendanim semenkama iz vanile. Po želji stavite i prazan štapić, koji treba izvaditi kad mleko provri. Žumanca umutiti sa šećerom, pa dodati brašno ili gustin, izmešati da nema grudvica. U to sipati malo provrelog mleka, dobro razmutiti pa dodati i ostatak mleka. Dobro izmešati, vratiti u posudu u kojoj se mleko kuvalo i kuvati na laganoj vatri dok se krem ne zgusne. Skloniti sa vatre i dok se hladi često mešati, da se po vrhu ne uhvati korica, ili prekriti prozirnom folijom.
Šnenokla deo: Staviti litar mleka da se kuva sa malo šećera, u međuvremenu umutiti 6 belanaca, pa spuštati kašiku po kašiku u provrelo mleko i okretati kašikom da se "obradi" sa obe strane. Vaditi noklice na tacnu da se prohlade. Kad istrošite sva belanca, u preostalo mleko koje i dalje vri dodajte 6 žumanaca koje ste prethodno umutili sa šećerom i grizom. Kuvajte dok se ne zgusne (nekoliko minuta), pa sklonite sa ringle i u vruće dodajte izlomljen keks. Ostavite da se prohladi.
Kako se torta slaže?
Stavite ispečenu i prohlađenu belu koru na tacnu, pa na nju nanesite fil od vanile. Zatim preko njega pažljivo poređajte noklice od belanaca, a preko njih razlijte fil od žumanaca (mora da ostane mlak, ne sme da bude potpuno hladan, jer se neće lepo nanositi).
Tortu odozgo i sa strana prekrijte umućenim šlagom ili slatkom pavlakom, pa ukrasiti po želji.
(Still)
Preporučujemo

AKO VOLITE BELU ČOKOLADU I PLAZMA KEKS: Brzinski recept za plazma tortu
10. 03. 2024. u 13:00

EGIPĆANKA: Fenomenalna torta predstavlja pravi raj za sladokusce
07. 03. 2024. u 15:00

DRAMA NA NEBU: Zemlja koja se graniči sa Srbijom digla borbene avione zbog ruskih dronova
U RUMUNIJI je bila proglašena vazdušna uzbuna u okrugu Tulča zbog masovnog napada ruskih dronova na Ukrajinu, saopštilo je danas rumunsko Ministarstvo odbrane.
02. 07. 2025. u 11:13

"MOGLO BI UMRETI 4.500 LjUDI" Ova zemlja je najugroženija na Zapadnom Balkanu, hitan sastanak u SZO zbog vrućina u Evropi
JUŽNA Evropa suočava se sa žestokim toplotnim talasom - temperature prelaze 40 stepeni Celzijusa, a u španskoj pokrajini Uelva izmereno je rekordnih 46 stepeni, što je najviša junska temperatura u istoriji zemlje. Istovremeno, Italija, Grčka, Portugalija i Zapadni Balkan takođe beleže rekordne vrućine, praćene šumskim požarima i ljudskim žrtvama.
01. 07. 2025. u 11:45

REAGOVALA I POLICIJA: Uhvatila rođenog oca sa ljubavnicom - napravila HAOS na ulici (VIDEO)
BROJNI žitelji kolumbijskog grada Santa Marte svedočili su nedavno dramatičnim scenama nakon što je jedna 19-godišnja devojka presrela automobil u kojem se njen otac nalazio u društvu ljubavnice.
02. 07. 2025. u 20:26
Komentari (0)