KORNET TORTA: Savršeno kremasta, topi se u ustima, jedan sastojak joj daje neverovatan šmek
Jedna savršena poslastica kao izmišljena za ove tople dane pred nama.

Foto: Printscreen Youtube / Mama Buba
Sastojci:
Kore:
- 12 jaja
- 12 kašika šećera
- 12 kašika mlevenih lešnika
- 3 kašike mrvica keksa
- 3 kašike rendane čokolade
Sirup:
- 3 dl mleka
- 100 g šećera
- 100 g čokolade
Fil:
- 6 jaja
- 300 g šećera
- 150 g čokolade
- 350 g putera
- 150 g mlevenih lešnika
Kornet:
- 0,5 l slatke pavlake
- 3 kesice šlaga
- 50 + 50 g prženih, na krupno mlevenih (ili seckanih) lešnika
- 50 + 50 g rendane čokolade
Priprema:
Kore:
Od navedenih sastojaka peku se 3 kore veličine 20 x 34 cm. Za jednu koru umutiti 4 belanceta sa 50 g šećera. U odvojenu posudu umutiti 4 žumanceta sa 50 g šećera, pa dodati 80 g sitnije mlevenih lešnika, 1 kašiku mrvica keksa i 1 u vrh punu kašiku rendane čokolade i pažljivo izmešati. U tu smesu dodati 2 kašike umućenih belanaca, pažljivo izmešati pa dodati i ostala belanca i sve pažljivo umešati.
Smesu sipati u pleh veličine 20x34 cm i peći u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni oko 15 – 20 minuta. Dok se treća kora peče pripremiti sirup. Nakon što se ispeku sve tri kore, preliti ih toplim sirupom, pažljivo četkicom premazati svaki deo kore i ostaviti ih da se hlade i da se sirup upije u kore.
Sirup:
Staviti šećer i iseckanu čokoladu za kuvanje u mleke i zagrevati dok se šećer i čokolada ne istope uz stalno mešanje.
Fil:
Pomešati jaja i šećer i staviti na paru da se skuvaju uz neprestano mešanje žicom. Smesa treba da pobeli i da se udvostruči ili da dno šerpe u kojoj se pravi dostigne temperaturu od 80 stepeni. Skinuti sa pare i umešati iseckanu čokoladu pa ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi. Kada se čokoladni deo ohladio, umutiti puter pa mu dodavati čokoladni deo i mutiti. U sjedinjenu smesu dodati mlevene lešnike.
Korneti:
Umutiti pola litre slatke pavlake pa dodati krupno mlevene ili seckane lešnike i narendanu crnu čokoladu.
Umutiti tri šlaga prema uputstvu sa kesice pa i u njih dodati krupno mlevene ili seckane lešnike i narendanu crnu čokoladu.
Na prvu koru staviti polovinu čokoladnog fila, pa preko njega polovinu kornet fila od slatke pavlake, pa drugu koru, ostatak čokoladnog fila i ostatak korneta. Zatim staviti treću koru pa tortu staviti na sat vremena u frižider.
Posle hlađenja opseći krajeve torte, staviti kornet od šlaga iz kesice i lepo obložiti celu tortu. Staviti opet u frižider i servirati hladno.
(still)
Preporučujemo

"NA STOLU SU RATNI PREDLOZI, BRISEL HOĆE RAT!" Orban se hitno javio iz Kopenhagena
MAĐARSKI premijer Viktor Orban naveo je iz Kopenhagena, gde učestvuje na samitu Evropske političke zajednice, da je situacija ozbiljna i da se na stolu nalaze, "otvoreni, ratno orijentisani predlozi".
02. 10. 2025. u 08:59

(MAPE) OVAKO ĆE SE KRETATI NEVREME U SRBIJI: Pogledajte iz časa u čas, stižu sneg i kiša (FOTO)
POGLEDAJTE kako će se ledeni oblak kretati nad Srbijom i koje krajeve kad pogađa nevreme. Danas i sutra oblačno sa kišom i hladno, osim na severozapadu Vojvodine gde će se zadržati suvo vreme, najavio je RHMZ.
02. 10. 2025. u 10:47

VEDRANA OGORČENA: "Pilić je bio hrišćanin! Sramota za Split, samo mrtav Pilić može biti - veliki Pilić"
HRVATSKI teniski as Nikola Pilić preminuo je u 87. godini života u Rijeci, a sahranjen je proteklog vikenda u Opatiji, gradu u kojem je proveo poslednje dane života.
02. 10. 2025. u 07:20
Komentari (0)