RECEPT ZA SULTANOVU SARMU: Fantastičan desert koji se pravi brzo, a nestane još brže
Sultanova slatka sarma ili paša lokum, kako je još poznat ovaj kolač, jedan je od najpopularnijih kolača u Evropi. Ako ste nekad pomislili da je komplikovano, verujte da nije. Ova kremasta poslastica se jednostavno pravi i ima ukus koji se ne zaboravlja.

foto: Youtube Printscreen / FarkliYemekTarifleri
Sastojci:
- 1 l mleka
- 150 g šećera
- 100 g gustina
- 70 g brašna
- 30 g kakaoa
- 200 g kokosa
- 50 g maslaca
- 250 ml slatke pavlake
Priprema:
Izmešati gustin, brašno, šećer, kakao, vanilin šećer i 300 ml mleka. Ostatak mleka staviti da provri, a u međuvremenu u veliki pleh (od rerne) posuti sav kokos i ravnomerno ga rasporediti.
Kada mleko provri, zakuvajte razmućeni gustin i sve skuvajte u jednoličnu, glatku masu. Kada je masa kuvana, sklonite sa vatre, dodajte margarin i sve ponovo sjedinite.
Izlijte puding ravnomerno preko kokosa, vodeći računa da se kokos ne podiže.
Puding potom ostavite da se ohladi na sobnoj temepraturi, pa ga stavite u frižider na pola sata.
Slatku pavlaku umutite, pa nanesite preko ohlađenog pudinga.
Potom isecite puding na jednake trake, a onda trake prepolovite. Svaku traku uvijte u pužić, odnosno sarmu, pa ga dodatno uvaljajte u kokos. Slatke sarme čuvajte u frižideru do služenja.
(glossy)
Preporučujemo

RUSKI AMBASADOR: Ako NATO to uradi, izbiće rat
AKO NATO obori ruski avion, to će značiti vojni sukob, izjavio je ambasador Rusije u Parizu Aleksej Meškov.
25. 09. 2025. u 16:04

RUSI NAPALI SEVERNO OD KIJEVA: Desetine hiljada ljudi bez struje i vode, Ukrajinci besni zbog nedostatka odbrane
RUSKI dronovi gađali su u četvrtak, 25. septembra, ključnu infrastrukturu u gradovima Černigov i Nižin na severu Ukrajine, ostavivši desetine hiljada stanovnika bez struje i vode.
25. 09. 2025. u 16:56

MOGUĆA I ZATVORSKA KAZNA: Koje sankcije prete Laziću - advokat objasnio šta čeka pevača posle saobraćajke
ADVOKAT Boško Žurić detaljno je objasnio kakve kazne sleduju za ono što je uradio pevač Darko Lazić.
26. 09. 2025. u 12:39
Komentari (0)