TIRAMISU TORTA OD PALAČINKI: Spoj dva omiljena deserta u jedan
Palačinke volimo na sve moguće načine, a u kombinaciji sa maskarponeom volimo ih još više. Za ovaj kremasti i osvežavajući desert ne morate da uključite rernu, a dobićete desert koji ima ukus tiramisua.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
Za palačinke:
- 210 gr običnog brašna
- 50 gr šećera
- ¼ kašičice soli
- 4 jaja
- 4 žumanca
- 120 gr otopljenog i ohlađenog putera
- 480 ml mleka (više ako je potrebno)
- Maslac ili ulje za prženje
Za krem:
- 750 g maskarponea
- 200 grama krem sira
- 190 gr šećera u prahu
- 1 kašičica instant kafe
- 1 kašika ruma
- 50 g kakao
Priprema:
Rastopite puter, pa ga ponovo ohladite i ostavite sa strane. Kombinujte brašno, šećer i so. U posebnoj činiji umutite jaja i žumanca, pa ih dodajte u posudu za brašno i mešajte dok se sastojci ne sjedine. Dok mešate, polako dodajte puter dok se ne sjedini. Postepeno dodajte mleko i mešajte dok se sastojci ne sjedine. Smeša ne bi trebalo da bude gusta kao za američke palačinke. U slučaju da je malo pregusto, dodajte još malo mleka. Pokrijte posudu i ostavite na stranu 30 do 45 minuta. Zagrejte tiganj za palačinke i dodajte malo ulja ili putera. Dodajte mešavinu za palačinke u tiganj, pazeći da ne budu preguste. Bilo bi idealno da su vam palačinke tanje i prečnika otprilike 18 cm. Gotove palačinke okrenite na tanjir, a nakon što ih sve ispečete, stavite u frižider na sat vremena. Dok se palačinke hlade, pripremite krem. Stavite maskarpone i krem sir u veliku činiju. Mešajte dok ne dobijete laganu i prozračnu smesu, pa umešajte šećer u prahu i instant kafu. Dodajte rum i dobro promešajte da se sastojci sjedine. Stavite u frižider na najmanje 30 minuta, a najbolje na 3 sata, da se krem stegne.
Da biste sastavili tortu, stavite jednu palačinku na poslužavnik i prelijte je jednom po jednom i po kašikom kremom. Premažite u tankom sloju, pospite kakaom i ponovite postupak sa preostalim palačinkama i kremom. Takođe bi trebalo da ostane malo krema za površinu torte. Uzmite kesu za pecivo sa okruglim vrhom i napunite je ostatkom krema. Krem istisnuti po površini torte gusto i na malo veće kapi. Pospite kakaom i poslužite.
(index.hr)

"POJEDOH SE ŽIV, IZLUDE ME TO" Vučić o otvaranju auto-puta do Požege: To su već foliranja i glupiranja, krajnji rok do ponedeljka
PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić govorio je iz Čačka o otvaranju auto-puta do Požege.
03. 07. 2025. u 11:49

"MOGLO BI UMRETI 4.500 LjUDI" Ova zemlja je najugroženija na Zapadnom Balkanu, hitan sastanak u SZO zbog vrućina u Evropi
JUŽNA Evropa suočava se sa žestokim toplotnim talasom - temperature prelaze 40 stepeni Celzijusa, a u španskoj pokrajini Uelva izmereno je rekordnih 46 stepeni, što je najviša junska temperatura u istoriji zemlje. Istovremeno, Italija, Grčka, Portugalija i Zapadni Balkan takođe beleže rekordne vrućine, praćene šumskim požarima i ljudskim žrtvama.
01. 07. 2025. u 11:45

TO JE GLAVNI IZVOR PRIHODA: Evo čega Toni nije hteo da se odrekne nakon razvoda od Dragane
DRAGANA je ostala vlasnica televizije i dvorca u Beču.
03. 07. 2025. u 08:04
Komentari (0)