LAGANA I KREMASTA: Puslica torta, starinska poslastica sa kojom nema greške
Puslica torta se pravi u slojevima, vrlo je dekorativna i topi se u ustima.

Foto: Profimedia
Sastojci:
Za kore:
- 12 belanaca
- 440 g šećera
Za fil:
- 260 ml mleka
- 260 g mlevenih pečenih lešnika
- 11 žumanaca
- 16 kašika šećera
- 260 g maslaca
Za ukrašavanje:
- 400 ml slatke pavlake za šlag
- lešnici
Priprema:
Kako biste napravili puslica tortu prvo počnite da pravite kore. Umutite za prvu koru 6 belanaca mikserom u čvrst sneg. Postepeno dodajte šećer, pa nakon toga mutite još par minuta. Kalup obložite papirom za pečenje, a rubove premažite uljem i pospite brašnom. Stavite sneg u kalup, lepo ga poravnajte, pa pecite na 150 stepeni 35 minuta. Ispecite po istom postupku i drugu koru i ostavite da se ohladi.
Nakon toga napravite fil tako što ćete dobro da izmešate žumanca sa šećerom. Sipajte mleko u sve to i stavite da se kuva. Mešajte žicom dok se kuva i kada počne da se zgušnjava i ključa, skinite sa ringle. Ostavite da se fil prohladi pa dodajte orahe i lešnike. Penasto umutite maslac pa ga umešajte u fil kada se potpuno prohladi.
Počnite da slažete tortu tako što ćete da stavite koru, pa jednu polovinu fila, pa drugu koru, pa preostali fil i na kraju prekrijte dobro umućenim šlagom i ukrasite lešnicima.
(stvarukusa)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

PESAK TORTA - DOSTOJNA SVAKE PRAZNIČNE TRPEZE: Slatka i neodoljiva, a sprema se brzo, lako i bez pečenja
24. 12. 2024. u 11:00Novosti online

DžEJ DI VENS UDARIO NA ZELENSKOG: To što on radi je apsurdno
U INTERVJUU za internet portal UnHerd , američki potpredsednik Džej Di Vens nazvao je napade ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog na SAD „neproduktivnom retorikom“ i „apsurdnim“.
15. 04. 2025. u 10:27

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

"SINA SMO SAHRANILI U NIKŠIĆU" Željko Samardžić o najvećoj životnoj tragediji: "To je bila tuga za sve nas"
PEVAČ progovorio o bolnoj temi.
15. 04. 2025. u 10:18
Komentari (0)