3 NAJBOLJA RECEPTA ZA KOLAČ MAĐARICU: Najlepši jugoslovenski kolač koji vraća u detinjstvo
Iako nosi naziv Mađarica zanimljivo je da ovaj kolač zapravo uopšte ne potiče iz Mađarske.

Foto: Shutterstock
Decenijama se nalazio na našim trpezama, a mnogi je pamte kao najlepši kolač detinjstva. Mađarica je jedan od omiljenih kolača u našim krajevima, poznata po slojevima finog testa i bogatom čokoladnom filu.
Tradicionalna Mađarica
Sastojci:
Za kore:
- 700 g brašna
- 200 g šećera
- 1 kesica praška za pecivo
- 200 g margarina ili maslaca
- 2 jaja
- 200 ml mleka
Za fil:
- 1 l mleka
- 200 g šećera
- 3 kesice pudinga od čokolade
- 150 g crne čokolade
- 150 g maslaca
Za glazuru:
- 150 g crne čokolade
- 2 kašike ulja
Priprema:
Pomešajte suve sastojke (brašno, šećer, prašak za pecivo), pa dodajte margarin i trljajte prstima dok ne dobijete mrvičastu smesu.
Dodajte jaja i mleko, pa umesite glatko testo. Podelite ga na 6 jednakih delova. Svaku koru tanko razvucite i pecite na poleđini pleha u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C, oko 5-7 minuta, dok blago ne porumeni.
Skuvajte puding od čokolade prema uputstvu na kesici, koristeći mleko i šećer. U vruć puding umešajte čokoladu i maslac dok se ne otope i fil postane gladak.
Filujte kore čokoladnim filom, redom slažući jednu na drugu. Poslednja kora ostaje nenafilovana.
Otopite čokoladu s uljem i prelijte preko poslednje kore. Ostavite kolač u frižideru preko noći da se stegne, pa ga secite na tanke pravougaonike.
Brza Mađarica (s gotovim korama)
Sastojci:
- 1 pakovanje gotovih kora za Mađaricu (5-6 komada)
Za fil:
- 1 l mleka
- 6 kašika šećera
- 6 kašika brašna
- 2 kašike kakaoa
- 150 g maslaca
- 150 g čokolade za kuvanje
Za glazuru:
- 150 g čokolade
- 2 kašike ulja
Priprema:
U mleku razmutite šećer, brašno i kakao. Kuvajte na tihoj vatri uz neprestano mešanje dok se ne zgusne. U vruć fil umešajte čokoladu i maslac dok se ne otope. Filujte gotove kore toplim filom. Na kraju prelijte glazurom od čokolade i ulja. Ostavite kolač u frižideru nekoliko sati da se stegne.
Mađarica s karamel filom
Sastojci:
Za kore:
- 500 g brašna
- 200 g margarina
- 150 g šećera
- 1 jaje
- 1 kašika kisele pavlake
- 1 kašičica praška za pecivo
Za fil:
- 200 g šećera (za karamel)
- 1 l mleka
- 5 kašika brašna
- 200 g maslaca
Za glazuru:
- 150 g crne čokolade
- 2 kašike ulja
Priprema:
Umutite sve sastojke za kore i napravite glatko testo. Podelite testo na 5-6 delova, razvucite tanke kore i pecite ih na 180°C, 5-7 minuta. U šerpi otopite šećer na srednjoj vatri dok ne dobije zlatnu boju (karamelizujte ga). Dodajte mleko (pažljivo, jer može prskati) i kuvajte dok se karamel ne rastopi. Umutite brašno s malo mleka, pa ga dodajte u karamel smesu i kuvajte dok se fil ne zgusne. Umešajte maslac dok je fil još topao. Filujte kore karamel filom i završite glazurom od čokolade.Ostaviti da odstoji preko noći da bi kore omekšale i kolač se lakše sekao.
(glossy)
Preporučujemo

KOLAČ IZ ŠOLjE SPREMAN ZA 5 MINUTA: Savršen način da se na brzinu zasladite
17. 03. 2025. u 17:05Jovana Vasić

POSLASTICA KOJA SE NE PEČE: Solunske štanglice se prosto tope u ustima
19. 03. 2025. u 16:00

KOLAČ SVEKRVINO OKO: Ko nije probao, ne zna šta propušta (VIDEO)
19. 03. 2025. u 11:00

KREMLj OBJAVIO USLOVE ZA SASTANAK PUTINA I ZELENSKOG: Prvo mora ovo da se dogodi!
SUSRET ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog i predsednika Rusije Vladimira Putina je moguć ukoliko delegacije Ukrajine i Rusije postignu određene dogovore, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov u obraćanju novinarima.
17. 05. 2025. u 11:48

AMERIČKI MEDIJI OTKRIVAJU: Rusiju će na pregovorima u Istanbulu predstavljati ova dva zvaničnika
VISOKI bivši zvaničnik Kremlja, koji je želeo da ostane anoniman zbog osetljivosti teme, rekao je da će Rusiju na predstojećim pregovorima u Istanbulu predstavljati ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i savetnik predsednika za spoljnu politiku, Jurij Ušakov, objavio je list Vašington post.
14. 05. 2025. u 09:19

"UBIĆU SE, HOROR!" Marija otkrila dugo čuvanu tajnu: "Rođena sam bez..."
"JA ću da se ubijem, znači horor!"
16. 05. 2025. u 13:39
Komentari (0)