3 NAJBOLJA RECEPTA ZA KOLAČ MAĐARICU: Najlepši jugoslovenski kolač koji vraća u detinjstvo
Iako nosi naziv Mađarica zanimljivo je da ovaj kolač zapravo uopšte ne potiče iz Mađarske.

Foto: Shutterstock
Decenijama se nalazio na našim trpezama, a mnogi je pamte kao najlepši kolač detinjstva. Mađarica je jedan od omiljenih kolača u našim krajevima, poznata po slojevima finog testa i bogatom čokoladnom filu.
Tradicionalna Mađarica
Sastojci:
Za kore:
- 700 g brašna
- 200 g šećera
- 1 kesica praška za pecivo
- 200 g margarina ili maslaca
- 2 jaja
- 200 ml mleka
Za fil:
- 1 l mleka
- 200 g šećera
- 3 kesice pudinga od čokolade
- 150 g crne čokolade
- 150 g maslaca
Za glazuru:
- 150 g crne čokolade
- 2 kašike ulja
Priprema:
Pomešajte suve sastojke (brašno, šećer, prašak za pecivo), pa dodajte margarin i trljajte prstima dok ne dobijete mrvičastu smesu.
Dodajte jaja i mleko, pa umesite glatko testo. Podelite ga na 6 jednakih delova. Svaku koru tanko razvucite i pecite na poleđini pleha u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C, oko 5-7 minuta, dok blago ne porumeni.
Skuvajte puding od čokolade prema uputstvu na kesici, koristeći mleko i šećer. U vruć puding umešajte čokoladu i maslac dok se ne otope i fil postane gladak.
Filujte kore čokoladnim filom, redom slažući jednu na drugu. Poslednja kora ostaje nenafilovana.
Otopite čokoladu s uljem i prelijte preko poslednje kore. Ostavite kolač u frižideru preko noći da se stegne, pa ga secite na tanke pravougaonike.
Brza Mađarica (s gotovim korama)
Sastojci:
- 1 pakovanje gotovih kora za Mađaricu (5-6 komada)
Za fil:
- 1 l mleka
- 6 kašika šećera
- 6 kašika brašna
- 2 kašike kakaoa
- 150 g maslaca
- 150 g čokolade za kuvanje
Za glazuru:
- 150 g čokolade
- 2 kašike ulja
Priprema:
U mleku razmutite šećer, brašno i kakao. Kuvajte na tihoj vatri uz neprestano mešanje dok se ne zgusne. U vruć fil umešajte čokoladu i maslac dok se ne otope. Filujte gotove kore toplim filom. Na kraju prelijte glazurom od čokolade i ulja. Ostavite kolač u frižideru nekoliko sati da se stegne.
Mađarica s karamel filom
Sastojci:
Za kore:
- 500 g brašna
- 200 g margarina
- 150 g šećera
- 1 jaje
- 1 kašika kisele pavlake
- 1 kašičica praška za pecivo
Za fil:
- 200 g šećera (za karamel)
- 1 l mleka
- 5 kašika brašna
- 200 g maslaca
Za glazuru:
- 150 g crne čokolade
- 2 kašike ulja
Priprema:
Umutite sve sastojke za kore i napravite glatko testo. Podelite testo na 5-6 delova, razvucite tanke kore i pecite ih na 180°C, 5-7 minuta. U šerpi otopite šećer na srednjoj vatri dok ne dobije zlatnu boju (karamelizujte ga). Dodajte mleko (pažljivo, jer može prskati) i kuvajte dok se karamel ne rastopi. Umutite brašno s malo mleka, pa ga dodajte u karamel smesu i kuvajte dok se fil ne zgusne. Umešajte maslac dok je fil još topao. Filujte kore karamel filom i završite glazurom od čokolade.Ostaviti da odstoji preko noći da bi kore omekšale i kolač se lakše sekao.
(glossy)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

KOLAČ IZ ŠOLjE SPREMAN ZA 5 MINUTA: Savršen način da se na brzinu zasladite
17. 03. 2025. u 17:05Jovana Vasić

POSLASTICA KOJA SE NE PEČE: Solunske štanglice se prosto tope u ustima
19. 03. 2025. u 16:00

KOLAČ SVEKRVINO OKO: Ko nije probao, ne zna šta propušta (VIDEO)
19. 03. 2025. u 11:00

POGOĐENA KLjUČNA TAČKA ZA TRANZIT GASA U EU: Velika eksplozija i požar u Sudži, sumnja se na ukrajinski napad (VIDEO)
VELIKI požar izbio je u petak rano ujutru na gasnoj merno-regulacionoj stanici Sudža u ruskoj Kurskoj oblasti, ključnoj tački za tranzit ruskog gasa ka Evropskoj uniji, prema izveštajima ruskih medija.
21. 03. 2025. u 08:03

RODITELjI POGINULE DECE FORMIRALI ŽIVI ŠTIT: Ne dozvoljavaju da se tela odnesu na obdukciju
RODITELjI koji su u požaru izgubili svoju decu u diskoteci "Puls" u Kočanima ne dozvoljavaju da se tela nastradalih odnesu na dodatnu obdukciju u Skoplje, tražeći da im se odmah predaju kako bi pripremili sahrane, javlja Plusinfo.
16. 03. 2025. u 19:40

NEMAČKI GENERAL OTERAN IZ NATO: Alijansa ćuti o skandalu u svojim redovima (FOTO)
NEPOSREDNO pre odlaska mu je uskraćen svaki pristup dokumentima NATO-a, prenosi "Dojče vele".
22. 03. 2025. u 13:28
Komentari (0)