SITNI KOLAČ ZA VELIKI UŽITAK: Žerbo kocke

Bojana Jovanović

16. 04. 2025. u 14:30

Atraktivno izgledaju, bogate su orasima i čokoladom, mogu dugo da stoje. Potreban vam je još neki razlog "za" da ih napravite?

СИТНИ КОЛАЧ ЗА ВЕЛИКИ УЖИТАК: Жербо коцке

Foto Shutterstock

Potrebno je:

za testo:

- 200 g masti (ili putera)

- 15 g svežeg kvasca

- kesica praška za pecivo (10 g)

- kašika šećera

- jaje

- 400 g brašna

- 1 dl mleka

Za fil:

- 200 g šećera

- 350 g džema od kajsije

- 300 g mlevenih oraha

Za glazuru:

- 200 g crne čokolade

- 2-3 kašike ulja

 

Priprema:

Kvasac potopite u mlako mleko, sa šećerom, i ostavite 10 minuta da nadođe. U dubljoj vangli pomešajte mast, jaje, prašak za pecivo, nadošli kvasac i brašno i izmesite u glatko testo. Podelite ga na tri jednaka dela, pa svaki rastanjite oklagijom u tanku koru. U pleh stavite koru, premažite je džemom, pospite šećerom i orasima, pa ceo postupak ponovite još dva puta, tako da na vrhu bude kora. Pecite u rerni, prethodno zagrejanoj na 180 stepeni, 40-ak minuta, odnosno dok ne poprimi lepu, braonkastu boju. Na pari otopite čokoladu sa uljem, pa dobijenom glazurom prelijte kolač dok je još vreo, da bi se lepše razlila. Kada se ohladi, secite i poslužite.

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ČUVAJMO PRIRODU: Nasleđe za buduće generacije