KREMASTI NJUJORŠKI ČIZKEJK: Recept za brzu poslasticu

Milena Tomasevic

06. 09. 2025. u 13:50

Simbol elegancije i uživanja – svilenkasta tekstura, bogat ukus krem sira i svežina limuna čine ovaj kolač pravim klasikom. Uz bobice i lagan preliv, izgleda jednako lepo koliko i prija.

КРЕМАСТИ ЊУЈОРШКИ ЧИЗКЕЈК: Рецепт за  брзу посластицу

FOTO: Novosti


Sastojci

Podloga:

  • 200 gr keksa 
  • 100 gr putera (otopljenog)
  • 1 prstohvat soli

Fil:

  • 1000 gr krem sira  
  • 250 gr šećera
  • 200 gr pavlake  
  • 4 jaja  
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1 kašika sveže ceđenog limunovog soka
  • 1 prstohvat soli
  • 2 kašike brašna

Dekoracija 

sveže maline, borovnice, korica limuna, šećer u prahu

Priprema

Podloga

Samleti keks u blenderu pa pomešati sa otopljenim puterom i prstohvatom soli. Masu ravnomerno rasporediti u okruglu formu  24 cm, dobro pritisnuti. Peći na 170 °C oko 10 minuta, zatim izvaditi i ohladiti.

Fil

U velikoj činiji umutiti krem sir sa šećerom dok ne postane kremast. Dodati pavlaku, jaja jedno po jedno, vanilu, limunov sok, so i brašno. Mešati lagano da smesa ostane kremasta bez previše vazduha.

Pečenje

Umutiti fil i sipati preko ohlađene podloge. Obmotajte spoljašnjost kalupa aluminijumskom folijom i stavite u veći pleh sa vrelom vodom (vodeno kupatilo). Peći na 160 °C oko 60–70 minuta, dok ivice ne budu stegnute, a sredina blago „treperi“.

Hlađenje

Isključiti rernu, ostaviti kolač još 30 minuta unutra malo odškrinuti vrata. Potpuno ohladiti na sobnoj temperaturi, zatim preko noći u frižideru.

Dekoracija i serviranje

Posuti šećerom u prahu, ukrasiti svežim malinama, borovnicama ili koricom limuna.

Prijatno!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Srce solidarnosti i moć pokreta za bolji svet: Svetski dan dobročinstva