VERENIK JE OSTAVIO, A VENČANICA STIGLA: Šta su sve građani donirali putujućem Muzeju prekinutih veza (FOTO)

V. Crnjanski Spasojević

08. 07. 2024. u 07:00

MAJKA je umrla 24. februara 2019, u snu, među cimerkama. Dve godine pre toga osuđena je na trogodišnji zatvor zbog zloupotrebe službenog položaja, kao računovođa u jednoj agenciji. U isto vreme dijagnostikovan joj je kancer u poodmakloj fazi.

ВЕРЕНИК ЈЕ ОСТАВИО, А ВЕНЧАНИЦА СТИГЛА: Шта су све грађани донирали путујућем Музеју прекинутих веза (ФОТО)

V.C.S.

- Otac i ja nismo imali pojma da provodi vreme na sudu. Čak ni kada je osuđena, nismo ništa znali. Saznali smo tek kada je policajac došao da joj oduzme pasoš. Slede dve godine njene i naše muke dok nas zatvorski lekar nije zvao da kaže da je preminula. Moja majka nije bila najbolja osoba na svetu. Bila je lažljiva, sebična, razmažena, lopov... Ali, bila je moj najbolji prijatelj i niko me nije voleo toliko kao ona. Izložbeni predmet je nešto što je napravila od plastičnih kesa za radionicu u zatvoru - piše tridesettrogodišnja Beograđanka.

Njena priča prati tri žuto-zeleno-crne šustikle, koje se mogu videti na putujućoj izložbi Muzeja prekinutih veza iz Zagreba. Izložbu je organizovao KC Grad u nekadašnjem beogradskom restoranu "Peking" (sada pripada Muzeju grada Beograda).

Izložba će trajati do 30. septembra i na njoj će posetioci moći da vide 60 eksponata iz zagrebačke postavke, ali i 15 sasvim novih iz Srbije. Projekat funkcioniše tako što Muzej prekinutih veza svaki put pre nekog gostovanja raspiše lokalni konkurs za prikupljanje predmeta i životnih priča koje ih prate, što su i ovoga puta učinili preko KC Grada. Kada se beogradska izložba zatvori, eksponati će otići u Zagreb, pa na neko sledeće putovanje. Muzej prekinutih veza nastao je 2006. godine i trenutno ima zbirku od oko 3.500 predmeta i priča.

Većina priča i doniranih predmeta vezana je za ljubavne veze i raskinute brakove, ali ima i onih koji simbolišu prekinute porodične veze, u situacijama kada je neko od članova preminuo. Ove mini-ispovesti su najpotresnije.

Tako se na beogradskoj izložbi može videti i poslednja rođendanska čestitka, koju je 27-godišnjoj Beograđanki poklonio otac. Potpisana je sa "voli te tata", a u propratnoj priči devojka kaže:

- Moj otac je, pre svega, bio dobar, simpatičan i smešan čovek, bavio se avijacijom i pokušao da održi njen duh što je bolje moguće. Nažalost, u mojoj 27. godini iznenada je preminuo i ostavio mene, mlađu sestru i majku da nastavimo svoje živote.

Jednako potresna je i priča Poljakinje, iz Varšave, koja je Muzeju donirala dve majčine haljine, cipele i pismo-tašnu. Mati je preminula 2006. Prvi tumor je nastao pre rođenja ove kćerke jedinice.

- Poslednji je došao kad sam imala 24 godine. Dvadeset pet godina neprekidne borbe. Uvek ću se diviti njenoj snazi, volji za životom, za obostranom ljubavlju. Ali, ako želim da sačuvam zdrav razum, da se pomirim da sam i sama genetski sklona raku, želim konačno da prekinem kukanje i da samo pamtim lepe trenutke. Ako želim da živim svoj, a ne njen život, moram se oprostiti. Ovako se opraštam. Mama, znam da si našla slobodu. Ja sada tražim svoju. Zbogom - piše ova Poljakinja.

Među eksponatima nalazi se i jedan, starijim generacijama dobro poznat zidni sat, donacija Makedonca iz Skoplja, posle razvoda braka, koji je trajao 1973-2007. Sat je poklon porodičnih prijatelja i niko nije hteo da ga uzme kod podele imovine.

Tu je i "Pingvinov" trotomni komplet Prustovog dela, pohabanih korica, koji je donirao Britanac iz Londona. On i supruga, kako je napisao, bili su "zavisni od Prusta" i čitali su ga zajedno, naglas, posebno tokom odmora. Veza, pa brak trajali su od 1983. do 2011.

- Možda je simbolično što, za razliku od Prusta, nikada nismo stigli do kraja. Poslednjih dvestotinak stranica ostalo je nepročitano, u koverti, odvojeno od konačnog toma, da bismo uštedeli na težini prtljaga - piše.

Knjigu, ali ovoga puta simboličnog naslova "Idi, vreme je" Marije Jovanović, uz čašu i nož, donirala je neimenovana Beograđanka. Ona je roman uspela da pročita, njen dragi nije stigao do kraja. Iza kratke, ali burne veze dvoje Novosađana, u vreme korone, ostao je mali žuti jednodelni kupaći za devojčice sa narovima, kupljen u prodavnici polovnih stvari. Par je maštao o maloj Sofiji koju će imati. Međutim, ljubav je "pukla" zbog ljubomore.

V.C.S.

Haljine, cipele i pismo tašna, ostali iza majke

Karo štofane papuče donirala je Beograđanka koja je godinu dana imala vezu sa 30 godina starijim muškarcem. On ni u vreme najveće ljubavi nije hteo da ih obuje jer su "za dede". "Florida Gators" šešir poklon je muzeju Amerikanke iz Mese, koja je bila u sedmogodišnjoj vezi do 2019. Ljubav se ugasila kada se preselila. Ručno rađena, nikad nošena venčanica, stigla je od krojačice ženi koja živi na relaciji Beč - Beograd, dan pošto je verenik rekao da "odustaje od njih".

Tu je i dečji automobil na pedale iz Praga, koji je bivša supruga poklonila mužu, znajući da je o njemu maštao kao dete, pa bas gitara koju je Holanđanin iz Amsterdama poklonio devojci, a ona mu poklon vratila i raskinula, kao i Donovanova singl ploča, koju je Belgijanka iz Brisela polomila kada ju je partner ostavio, posle 23 godine, zbog druge, i sa sobom poneo kolekciju od 2.000 ploča. Izložen je i muški duks sa natpisom "Depression", koji je ostao Beograđanki posle devet meseci burne veze. Momak ju je napustio jer je bolovala od depresije, uz reči: "Pa, ubij se onda."

BOLEST UBILA LjUBAV

JEDNA Britanka donirala je Muzeju ljubavnu prepisku između svojih babe i dede. Baki je u 78. godini dijagnostikovana bolest motornih neurona, dok je deda bio sve dementniji. On je na kraju slučajno povredio baku u invalidskim kolicima i ona je pala. Odveli su je iz kuće i u nju se više nije vratila, niti je videla muža sa kojim je živela od 1947. do 2012.

Na izložbi se mogu videti i panda stik za predeo oko očiju (Beograd), rukavice za kik-boks iz Dubrovnika, strip "Zagor" na turskom iz Istanbula, 3D naočare iz Južne Afrike koje svedoče o neverstvu, majica jednog P. iz Studenjaka, koja je posle raskida završila kao spavaćica (Beograd), vuneni šal koji je ispleo tinejdžer iz Danske (dok je, uz maminu pomoć, završio pletenje, ljubav se ugasila). Među eksponatima je novčić za sreću iz Sijetla, jastuče u obliku srca iz Lazarevca, mali keramički pas iz Beograda, kao podsetnik na kukavičluk dvoje ljudi da se venčaju posle desetogodišnje veze, porcelanska lutkica iz Helsinkija, pisma kreditne kompanije iz Tel Aviva ženi koju je muž lagao i potkradao, zatim kaubojske čizme iz SAD, lažne grudi (Beograd), koje je bivši muž terao ženu da stavlja dok su bili u braku, jer nije bio zadovoljan njenom građom. Tu su i farmerke s Tajvana, ključevi od stana (Blumington), karte za trajekt (Vroclav), fotografija za pasoš jedne Finkinje s natpisom "Želim da živim", kućica za lutke koju je Norvežanka iz Arendala kupila samoj sebi posle raskida osmogodišnje veze, slomljena, pa zalepljena japanska mačka Maneki-neko (Arhus, Danska), tacna za princes krofne, koju je iza sebe ostavila jedna Beograđanka, stolnjak iz Zagreba, levak iz Malmea, neotvoreni rođendanski poklon iz Nerlengena (Nemačka) i još mnogo toga.

Poseban deo postavke zauzimaju tri ruže: jedna od čelika iz Kelna, druga, plastična iz Alte, u Norveškoj, i treća od crne salvete iz Kragujevca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POTRESNA ISPOVEST NEBOJŠE IZ KIKINDE: Otac i ja smo ostali bez posla 2008, nismo znali kako ćemo da preživimo (VIDEO)