IZLEČILI I ČETIRI SOVE UŠARE: Neizmeran značaj Prihvatilišta za divlje životinje u Vršcu

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

05. 07. 2024. u 17:32

U PRIVREMENOM prihvatilištu za divlje životinje u Vršcu za četiri godine postojanja zbrinuto je više stotina povređenih životinja, mahom ptica, koje su posle uspešne rehabilitacije vraćene u svoje prirodno stanište.

ИЗЛЕЧИЛИ И ЧЕТИРИ СОВЕ УШАРЕ: Неизмеран значај Прихватилишта за дивље животиње у Вршцу

Foto: JKP Drugi oktobar

Trenutno se u tamošnjim volijerama, koje se nalaze u sklopu prostorija JKP „Drugi oktobar“ u Gradskom parku, leče čak 23 ptice.

Sreću da se uz nadzor vršačkog rendžera Milivoja Vučanovića oporave od povreda i vrate u prirodu, ovih dana su imale i četiri sove ušare.

Te mlade ptice ispale su iz gnezda, a u prihvatilište su ih doveli savesni građani, koji su ih pronašli povređene. Tu su provele više nedelja, a pre nego što su uz obavezni poljubac volonterke Slađane Ćosić puštene na slobodu, sve jedinke su prstenovane.

-U periodu kada ptići počinju da lete, često ispadaju iz gnezda i ostaju na zemlji. Zadobijene povrede najčešće nisu teže prirode, ali ako se ne zaleče, jedinke uglavnom ugibaju. Zato su ovakva prihvatilišta izuzetno važna, jer posle samo male nege, one budu spremne za svoj slobodan let – kaže Vučanović, ističući da se među „pacijentima“ često nađu i zaštićene vrste.

Foto: JKP Drugi oktobar

 

Inače, vršačko privremeno prihvatilište je tek drugi rehabilitacioni centar za divlje životinje u Vojvodini.

Otvoren je uz odobrenje republičkog i pokrajinskog Zavoda za zaštitu prirode, kako bi se rasteretio rad prihvatilišta pri Zoo-vrtu Palić, gde su dovožene sve povređene jedinke iz severne pokrajine. Sada se tamo upućuju samo teži slučajevi iz regiona južnog Banata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SFEROPULOS ODUŠEVIO DELIJE: Poslao moćnu poruku, evo o čemu se radi (VIDEO)