I JEDAN CREP BI NAM MNOGO ZNAČIO: Supružnici Dedić sa četvoro dece žive u trošnoj, memljivoj kući u Zvečki kod Obrenovca

D. Matović

23. 09. 2024. u 15:40

U NASELjU Zvečka, na rubu opštine Obrenovac, u trošnoj i memljivoj kući šestočlana porodica Delić vodi iscrpljujuću borbu za dostojanstven život. Prozori su stari, ne zadržavaju toplotu, zidovi su natopljeni vodom, miris vlage je svuda, električni kablovi su strašno stari... Kišni dani su naročito teški, jer krov prokišnjava.

И ЈЕДАН ЦРЕП БИ НАМ МНОГО ЗНАЧИО: Супружници Дедић са четворо деце живе у трошној, мемљивој кући у Звечки код Обреновца

Srbi za Srbe

Glava porodice Rajko, ratni je vojni invalid i zbog toga je sprečen da se bavi bilo kakvim teškim fizičkim poslovima. Primoran je da se često odmara jer su mu tri gelera ostala u nozi. I pored toga, on i njegova supruga Vasiljka se trude da obezbede što više za svoju decu: šesnaestogodišnjeg Dragoslava, četrnaestogodišnjeg Gorana, dvanaestogodišnjeg Stevana i desetogodišnju Mariju.

Srbi za Srbe

 

Rajkova invalidnina je jedini siguran prihod porodice Delić. Ali, on se trudi da zaradi još novca. Često u manastirima obavlja sitne poslove, ne bi li "doneo" još neki dinar za svoju decu. Bavi se i duborezom, veoma je vešt u toj umetnosti.

- Radio bih i više da imam kombinovanu stolarsku mašinu. Najveći problem nam je krov koji prokišnjava, ali svestan sam da je danas mnogima teško. I jedan crep bi nam mnogo značio, da od nečega počnemo - skroman je Rajko. - Žena i deca su mi najveći oslonac, "baterije" koje ne mogu presušiti. Oni mi daju snagu da se borim.

Srbi za Srbe

 

Porodica Delić ne traži mnogo, iako Dragoslav, Goran, Stevan i mala Marija odrastaju u uslovima koji za većinu dece nisu zamislivi. Vaspitani su i, za današnju decu, neobično skromni. Oči im blistaju dok pričaju o svojim malim željama, tako običnim za mnoge, ali za njih nedostižnim. A, žele samo da imaju svoju sobu, da mogu ponekad da dovedu drugare u goste, li i da budu sami dok uče.

Vojnik ranjen u Sloveniji

 

ROĐEN sam u Mostaru, a bio sam na odsluženju vojnog roka u Sloveniji baš u vreme kad je bilo najgore. Tamo sam ranjen i bio sam zarobljen... Majka mi je iz Obrenovca, pa pošto sam zbog gelera lečen ovde na VMA, ostali smo u Obrenovcu - kaže Rajko.

- Deca dele spavaću sobu, dok Rajko i ja spavamo u predsoblju zato što je u drugoj sobi mnogo velika vlaga - kaže nam Vasiljka. - Dragoslav je dobio astmu zbog vlage, ali ga to nije zaustavilo da bude dobar đak. Osvojio je nagradu na opštinskom takmičenju iz tehnike i tehnologije, a voli prirodne nauke kao i Goran. Stevan i Marija, najmlađi članovi porodice, još dele detinji svet radosti i igara, ali svesni su svih teškoća s kojima se suočavamo.

Vasiljka brine o deci, ali i gaji kokoške i povrće u plasteniku. Ponekad nešto i proda, ako ostane viška.

- Dovijamo se kako umemo, ranije smo imali koze i zečeve - kaže Rajko. - Deca nam pomažu, koliko mogu. Preživljavamo od meseca do meseca.

Srbi za Srbe

 

Pomoć

 

ONI koji žele da pomognu porodici Delić da sredi svoj dom, mogu da pošalju SMS na broj 7763 (cena poruke je 200 dinara) ili da uplate novac na račun 160-279491-71.

A, sve je trebalo da bude drugačije. Rajko je uspeo tokom sedam godina izbeglištva da nadničeći zaradi i sačuva 9.000 evra.

- To je bilo dovoljno novca da kupim ovu kuću - kaže on. - Kada sam je uzeo, mislio sam da će sve biti u redu. Ubrzo sam shvatio da je sve zamaskirano dok se ne proda. Kupio sam mačku u džaku, a onda sam i video koliko zapravo "mačaka" ima.

Iako su uslovi daleko od idealnih, dom Delića je ispunjen ljubavlju.

- Naši roditelji su mnogo vredni i uvek misle na nas - kaže Stevan. - Oni su kao dva stuba porodice. Idealno bi bilo da živimo u kući u kojoj krov ne prokišnjava i u kojoj nema vlage.

Na ekskurziju ako je besplatna

 

NIKAD nisam išla na more. Idem na ekskurziju samo ako je besplatna - iskrena je Marija. - I nije mi žao. Novac nam je potreban da promenimo nešto u kući, da živimo bolje. Volela bih da nam dobri ljudi pomognu koliko mogu.

Humanitarna organizacija "Srbi za Srbe" pokrenula je akciju za pomoć porodici Delić.

- Želimo da ostvare skromne snove i da njihova kuća postane dom u kojem će disati punim plućima. Ova porodica ne traži ništa što bi se smatralo luksuzom. Oni traže topao dom, bez vlage, sa krovom koji ne prokišnjava - kažu u HO "Srbi za Srbe".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOĆ PRED DERBI: Visio na kolima Bake Praseta dok je vozio kroz centar BG-a - as Zvezde i sin fudbalske legende (VIDEO)