ISTRAŽUJU VAROŠ KAPIJU: Naredna dva meseca, na Smederevskoj tvrđavi, obavljaće se četvrta faza zaštitnih arheoloških istraživanja

J. Ilić

11. 10. 2024. u 18:00

POČELA je četvrta faza zaštitnih arheoloških istraživanja u zoni Varoške kapije 1, Smederevske tvrđave, sredstvima koja je obezbedilo Ministarstvo kulture Srbije. Rok za završetak istraživanja je dva meseca.

ИСТРАЖУЈУ ВАРОШ КАПИЈУ: Наредна два месеца, на Смедеревској тврђави, обављаће се четврта фаза заштитних археолошких истраживања

Smederevska tvrđava, Foto N. Živanović

Radovi u sektoru Varoške kapije trebalo je da budu gotovi još krajem prošle godine, ali se posustalo zbog novca. Sada su konačno pokrenuti, a projekat konzervacije, uređenja i obnove radi Republički zavod za zaštitu spomenika kulture iz Beograda.

- Tokom prethodne godine izgubljeno je mnogo vremena, ali sada se užurbano radi na projektu konzervacije lokaliteta. Ovogodišnja istraživanja su nastavak radova realizovnih od 2019. do 2021, čiji je glavni cilj prikupljanje neophodnih podataka za izradu projekta konzervacije, uređenja i obnove ovog sektora. Istraženi prostor obuhvata površinu od 1.500 kvadrata, a ove sezone se planira istraživanje još 500 - kaže Dejan Radovanović, direktor Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo.

KERAMIČKI VODOVOD

ARHEOLOŠKA istraživanja ustanovila su da su originalni temelji nedostajuće kule 15 od siline eksplozije pomereni nekoliko metara van prvobitnog položaja. Otkriveni su i ostaci turske topovske kule i vodovoda od keramičkih cevi, za koji se veruje da je postavljen u tursko doba jer vodi ka ostacima hamama u Velikom Gradu. 

Istraživanja se sprovode u neposrednoj blizini epicentra katastrofalne eksplozije, koja se dogodila 5. juna 1941, kada su uništeni: Varoška kapija 1, čitava kula 15 i 60 metara bedema između kula 15 i 16, a veliki deo Varoškog bedema i Tvrđave je rastresen i znatno oštećen. Tom prilikom grad je pretrpeo ogromne ljudske žrtve i materijalnu štetu.

- Upravo zato uređenje ovog prostora pored funkcionalne važnosti za odgovarajuće rešavanje ulaza u Smederevsku tvrđavu, ima i memorijalni značaj negovanja sećanja na tragediju koju je Smederevo pretrpelo - kaže Radovanović.

Nakon što budu obavljeni radovi konzervacije i izrade projekta budućeg izgleda Varoške kapije, krajem naredne godine može se očekivati obnova glavnog ulaza u srednjovekovno utvrđenje. Čitav ovaj posao koštaće oko tri i po miliona evra.

"ZADUŽBINA" DESPOTA ĐURĐA

SMEDEREVSKA tvrđava jedan je od najznačajnijih spomenika u Srbiji. Sa bogatom istorijom koja se proteže od 15. veka, bila je poslednja prestonica srednjovekovne srpske države i svedok mnogih istorijskih previranja. Izgrađena je između 1427. i 1430, za vreme vladavine despota Đurađa Brankovića. Danas je sedište kulturnih manifestacija i privlači posetioce iz celog sveta. 

Smederevska tvrđava je od 2010. na preliminarnoj listi Uneska, a u toku je nominacioni proces za zvanični upis na prestižnu Uneskovu listu svetske baštine 2027. Nominacioni dosije, na kojem su radili Republički zavod za spomenike Beograd i Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Smederevo je završen. Sada se radi plan upravljanja i čeka se preliminarna procena Uneska. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Kako izabrati kvalitetan probiotik?