BILA JE 17 GODINA MLAĐA OD IVE ANDRIĆA I VRLO USPEŠNA: Milica Babić, supruga čuvenog pisca, ostavila dubok trag u pozorišnoj kostimografiji

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

16. 10. 2024. u 07:00

SERIJA „Nobelovac“, koja govori o životu Ive Andrića, u fokus je stavila i njegovu 17 godina mlađu suprugu Milicu Babić, koju je pisac oženio kada mu je bilo 66 godina.

БИЛА ЈЕ 17 ГОДИНА МЛАЂА ОД ИВЕ АНДРИЋА И ВРЛО УСПЕШНА: Милица Бабић, супруга чувеног писца, оставила дубок траг у позоришној костимографији

Foto: Wikipedia

Iako se čini da je ona živela u piščevoj senci, zapravo je bila veoma uspešna i obrazovana žena, koja je ostavila veliki trag u pozorišnoj i filmskoj umetnosti.

Milica je bila prvi školovani kostimograf u srpskom pozorištu. Obrazovala se u Beču, a praksu sticala u Parizu. Bila je univerzitetski profesor i kostimograf u Narodnom pozorištu u Beogradu od 1931. do 1964. godine.

Opremila je oko 300 dramskih, operskih i baletskih predstava, a ostvarila se i na filmu. Dobitnica je Ordena rada sa zlatnim vencem, Sterijine nagrade za kostim i plakete Grada Beograda.

Foto: Wikipedia

 

Ivu Andrića je upoznala u vreme kada je bila verena za svog prvog supruga Nenada Jovanovića, novinara, diplomatu i prevodioca, inače piščevog dugogodišnjeg prijatelja.

Koliko su bili dobri prijatelji govori i to što je Andrić, kada je bio postavljen za ambasadora u Berlinu uoči Drugog svetskog rata, pozvao Jovanovića da bude ataše za štampu njegove ambasade.

Milica je, kao Jovanovićeva supruga, život u Berlinu iskoristila za umetničko usavršavanje u tamošnjim školama. Uporedo je bila i modni dopisnik „Politike“.

Budući da Andrić nije bio oženjen, njoj je poverio ulogu domaćice na prijemima u ambasadi. Veruje se da je već tada među njima planula zabranjena ljubav, koja je trajala čak tri decenije, sve dok se njen prvi suprug nije upokojio 1957. godine.

Samo godinu i po nakon Jovanovićeve smrti, Ivo i Milica su se venčali. Živeli su u stanu na današnjem Andrićevom vencu.

Ona je bila uz njega na svečanosti u Stokholmu 1961, kada mu je uručena Nobelova nagrada za književnost. Sama je kreirala svoju grandioznu kraljevskoplavu balsku haljinu, koju je tada nosila.

Foto Iz knjige "Andrić u Herceg Novom"

Supružnici u svojoj kući u Herceg Novom

Njihov brak je bio ispunjen ljubavlju i međusobnim poštovanjem, ali je trajao svega deset godina. Milica je preminula u njihovoj kući u Herceg Novom 1968. Bilo joj je 59 godina.

Sahranjena je u Aleji zaslužnih građana u Beogradu. Sedam godina kasnije, nedaleko od njenog groba pohranjena je i urna sa Andrićevim pepelom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRBIJA NE MOŽE DA PARIRA ŠPANIJI: Prvak Evrope u ovome moćniji od Orlova