PRVA SLOVA NAUČIO UZ "NOVOSTI": Zrenjaninac Milan Mišković (71), pravnik u penziji, sportski radnik

Bogoljub Grujić

18. 10. 2024. u 07:00

PENZIONERSKE dane, diplomirani pravnik u penziji, dugogodišnji radnik, Milan Mišković (71) provodi u Zrenjaninu, uz omiljene, kako ponosno ističe, svoje "Večernje novosti".

ПРВА СЛОВА НАУЧИО УЗ НОВОСТИ: Зрењанинац Милан Мишковић (71), правник у пензији, спортски радник

Foto B. Grujić

One su svakog jutra, decenijama unazad, svakodnevni, neizostavni ritual u porodičnom domu.

- To je moja relikvija, uz jutarnju kafu, obavezno je prelistavanje "Novosti", iz kojih se, onako po starinski, natenane informišem - kaže Mišković.

Privilegiju da mu je kiosk sa dnevnom štampom prekoputa porodične kuće u Zrenjaninu, na samo desetak koraka, koristi kao deo svakodnevnog rituala, a nakon "Novosti" obavezna je šetnja sa kućnim ljubimcem, kavkaskim ovčarom Pegijem, pa susret sa prijateljima i razmatranje svih aktuelnih tema.

- Rođen sam 2. maja 1953. godine... pet meseci sam stariji od "Novosti", koje su se u tadašnjoj Jugoslaviji, prvi put pojavile na kioscima 16. oktobra iste godine. Od prvog broja su u našoj kući, a ja sam prva slova naučio upravo iz "Novosti" - nastavlja Milan, u više navrata predsednik Košarkaškog kluba Proleter i Kombinat "Servo Mihalj" iz Zrenjanina, nekadašnji član predsedništva Košarkaškog saveza Srbije i, 12 godina član Registracione komisije najpre KSJ, KSCG i KSS.

Ne skrivajući oduševljenje zato što su "Novosti" do danas zadržale ćirilicu, naglašava da je verni čitalac i da mu, osim sportskih stranica, pažnju privlači i čuvena rubrika TRN, zanimljive reportaže i životne priče u kojima su, kako kaže, glavni junaci mali, a zapravo veliki ljudi, njihove sudbine, veštine i dostignuća. Poštuje Milan i mlađe generacije kojima je elektronsko izdanje novina na portalu brže i dostupnije.

- Novine u rukama, rano ujutro, za mene su nezamenljiva stvar i kao i mnogi zaljubljenici u sport, novine čitam otpozadi, od sporta - ne krije Milan, istovremeno ne štedeći pohvale našoj sportskoj redakciji, koja je, kaže, kao retko koje dnevne novine uspele da zadrže sveobuhvatnost.

PONOS Kao saradnik "Novosti", sedamdesetih godina (u sredini), Foto B. Grujić, Privatna arhiva

Ponosno ističe i pasiju prema novinarstvu, kaže da je još kao gimnazijalac bio urednik u školskom časopisu, a onda pod patronatom dopisnika sportskih stranica "Novosti" iz Zrenjanina Petra Perisa Radovića, postao i saradnik našeg lista.

- Bilo je to krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog veka, bio sam student prava i bilo mi je izuzetno zanimljivo, ali istovremeno i velika čast da budem saradnik "Novosti", pratio sam i izveštavao najviše sa sportskih terena, ali je mojih tekstova bilo i u drugim rubrikama - dodaje Milan.

Neizbrisiv trag, svojim britkim perom, kako kaže, predstavljajući grad u pravom i pozitivnom svetlu, ostavio je i dugogodišnji dopisnik Slobodan Pašić, koji je ceo radni vek proveo u "Novostima".

- Za mene je to velika stvar, kada novinar na pravi način oslikava ritam i dušu grada iz kojeg izveštava i drago mi je što su "Novosti" zadržale taj trend.

- Iskreno Vam želim šestmilijarditi primerak, imam podatak da je 2011. štampan pet milijardi dvestamilioniti broj, pa po nekoj matematici, doći će i taj dan.

Trema zbog Milutinovića

- JEDAN od mojih prvih novinarskih zadataka bio je izveštaj sa prvog treninga velikana fudbala Miloša Milutinovića, koji je kao trener preuzeo zrenjaninski Proleter...

Tresao sam se od treme, ali su mi njegovi pomoćnici, Tomislav Manojlović i Milenko Rus pomogli da intervju uradim dostojno renomea fudbalskog velikana tadašnje Jugoslavije - iskren je Milan.

S kolena na koleno

ZADOVOLjAN je Mišković što je dvojici svojih sinova uspeo da prenese ljubav i odanost "Novostima". Oni, kaže nam, prate "Novosti" više u elektronskom izdanju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTERAO IH U PENZIJU: Vilander o rivalstvu Đokovića sa Nadalom i Federerom