KIKINĐANIN S VARJAČOM PO SVETU: Radovan Subin, od kuvara amatera, do viteza kulinarstva
RADOVAN Subin, od kuvara amatera do viteza kulinarstva, kuva s dušom i deli ljubav kroz svako jelo.

Foto: Privatna arhiva
Kada se pojavio na prvom lokalnom takmičenju u kuvanju riblje čorbe, organizatori, koje je poznavao, začuđeno su ga pitali zbog čega je došao sa kotlićem i varjačom. Ne verujući da je naučio da kuva, odredili su da se nadmeće u pripremi ribljeg paprikaša, jer to nije bilo "glavno". Na kraju su morali da mu dodele treće mesto. Bilo je to pre dvadesetak godina. U međuvremenu je Radovan Raša Subin potpalio mnogo kotlića i skuvao litre i litre riblje čorbe, mnogo porcija paprikaša, gulaša, pasulja i osvojio mnogo prvih nagrada.
Postao je član ili predsednik žirija na mnogim manifestacijama, stekao titulu viteza kulinarstva i napisao knjigu "Zlatnom varjačom po svetu". U decembru je proglašen za "Lidera koji pomera granice" u kulinarskim dostignućima. Više nego impresivno za viteza s varjačom, bez diplome.
Vivatbet poklanja FREEBET za Eurobasket
Kladi se na mečeve Evropskog prvenstva i stiže ti 25% keš-beka!
- Kuvar sam postao, jer sam morao da menjam životne navike. Dugo sam igrao fudbal, ali više nisam mogao da živim kafanski. Počeo sam da pecam, ali nisam znao šta ću s ribom, jer se kod mene u Srpskoj Crnji, gde sam rođen, ona jela dva puta godišnje, za Badnji dan i na Veliki petak. Da je ne bih bacao, počeo sam da učim kako se kuva čorba. Ništa ne radim površno, pa su moje čorbe počeli svi da hvale. Krenuo sam na takmičenja i počeo da osvajam nagrade - priseća se Subin.
Na takmičenja je odlazio sam, niti ga je ko ispraćao niti dočekivao, a ni finansirao. Onda su ga pozvali na festival hrane u Ljuboviji. Osvojio je prvu nagradu. Uspeh je ponovio i na "Zlatnom kotliću Vojvodine" u Somboru.
Vivatbet poklanja FREEBET za Eurobasket
Kladi se na mečeve Evropskog prvenstva i stiže ti 25% keš-beka!
- Sombor, Apatin i Bezdan najbolji su u kuvanju riblje čorbe i paprikaša. Od njih sam mnogo naučio. Po mom ubeđenju, riblju čorbu ne treba jesti niže od Dunava. Samo u Vojvodini - tvrdi Kikinđanin.
Jezik vojvođanske hrane
SVI znamo da pričamo jezikom hrane. Vojvođanska kuhinja je kao roman bogata. U jednom zalogaju čulo ukusa oseti slano, slatko, ljuto, kiselo, gorko. Mađari u gulaš dodaju kašiku pekmeza, meda ili čak čokoladu za kuvanje, da slatkoća pokupi gorčinu. Ovde se uz kobasicu jede kompot, a uz kuvano goveđe meso sos od višanja, opisuje Subin.
Nekadašnji trgovac, sada kuvar bez diplome, u vitrinama ima bezbroj diploma i pehara. Na manifestacijama ocenjuje hranu sa majstorima kuhinje kakvi su Stevo Karapandža, Stambol Geštamov, Saša Mišić, pa Lepi Brka, Đoka Varenika.
- Ne znam da pripremam i serviram hranu kao oni. Ali sam majstor za kotliće i bakrače - kaže Subin, jednako uspešan u kuvanju riblje čorbe, paprikaša i gulaša.
Njegov favorit je, ipak, ovčiji paprikaš.
- Jagnje je za ražanj, odnosno za pečenje, a za paprikaš je ovčije meso. Volim jagnjetinu, a najviše volim da spremam, jedem i ocenjujem ovčiji paprikaš. Gulaš ne mora da bude samo od junećeg mesa. Ne treba mešati perkelt, gulaš i paprikaš. Gulaš je od čistog mesa, kao i perkelt, ali je čorbastiji. Paprikaš je od mesa i krompira. Pravim i sekelji gulaš, od mesa i kiselog kupusa. Dobra sarma se pravi i sa svinjskim i goveđim mesom, ali i sa ovčijim - prenosi Subin.
Riblja čorba
NA kilogram ribe ide maksimalno litar i po vode. Kod paprikaša je mera jedan prema jedan. Na kilo ribe dodaje se supena kašika aleve paprike, sto grama luka, malo paradajza ili belog vina i to je to. Ali treba kvalitetna riba, šarana najviše, malo soma, može i kečiga, mrena i deverika, otkrio je Subin.
Posle 20 godina kuvanja među korice knjige "Zlatnom varjačom po svetu" sabrao je 20 recepata, 60 fotografija, ali i 10 anegdota sa kulinarskih manifestacija na kojima je pripremao ili ocenjivao hranu.
- Njegov život je kao dobro skuvano jelo - sastavljen od različitih, ali usklađenih sastojaka. Knjiga nije samo zbirka recepata, već testament njegovog života. Živi sa strašću, kuva sa dušom i deli ljubav kroz jelo - ocenio je prof. dr Saša Stepanov.

SKANDAL U BRITANIJI, PORODICE U ŠOKU: Direktorka mrtvačnice gledala crtani film sa mrtvim bebama u svojoj kući
EJMI Apton (38), osnivačica udruženja Florrie’s Army u Lidsu u Engleskoj, našla se u centru velike afere nakon što su roditelji preminule dece otkrili da su tela njihovih beba držana u njenoj kući umesto u mrtvačnici.
27. 08. 2025. u 17:50

OVO JE DETALjAN SPISAK NAMIRNICA KOJIMA ĆE PASTI CENA: Nove ekonomske mere važne za građane
PRESEDNIK Srbije Aleksandar Vučić istakao je juče prilikom izlaganja o smanjenju marži na kućnu hemiju i prehrambene proizvode, a u okviru predstavljanja novih ekonomskih mera za građane, da sniženje koje će uslediti kao posledica ograničenja trgovačkih marži obuhvata 3000 proizvoda iz 23 grupe.
25. 08. 2025. u 13:15

"NEKAD TE MRZE, NEKAD TE VOLE..." Vratio se Mladen, Dea iznenadila objavom
MLADEN Mijatović, bivši dugogodišnji izabranik voditeljke Dee Đurđević, vratio se u Srbiju.
08. 09. 2025. u 11:17
Komentari (0)