PREDAVANJE MATURANTIMA U TREBINJU „KADA SE ŽIVOT PREOKRENE“: Lične priče kao primer i opomena

D.Curać

06. 04. 2023. u 06:00

UDRUŽENjE žrtava saobraćajnih nezgoda "Step" i Agencija za bezbednost saobraćaja RS u Trebinju su održali predavanje maturantima pod nazivim "Kada se život preokrene".

ПРЕДАВАЊЕ МАТУРАНТИМА У ТРЕБИЊУ „КАДА СЕ ЖИВОТ ПРЕОКРЕНЕ“:  Личне приче као пример и опомена

D. Curać

Dejan Trninić, predsednik Udruženja "Step", imao je 19 godina, automobil i sveže odštampanu vozačku dozvolu. Prilikom vožnje imao je i dovoljno alkohola u organizmu, doživeo je saobraćajnu nezgodu u kojoj je povredio kičmu, nakon čega je četiri godine proveo u invalidskim kolicima. Danas se kreće uz pomoć štaka i organizuje predavanje mladim ljudima, kako oni ne bi isto doživeli.

- Projekat je ušao u drugu godinu. Za to vreme posetili smo 25 opština i gradova. Učenici sa izuzetnom pažnjom slušaju naša predavanja, i na našim primerima mogu da saznaju šta ih čeka ukoliko se budu rizično ponašali - rekao je Trninić.

Ono što kao svoju poruku ističe je da alkohol i volan nikako ne mogu ići zajedno.

STATISTIKA

U AGENCIJI za bezbednost saobraćaja istakli su i da statistički podaci pokazuju da mladi ljudi najviše stradaju u saobraćaju.

- Ta statistika nam sada govori da je od ukupnog broja stradalih u saobraćajnim nezgodama 30 odsto mladih. Kada posmatramo istraživanja, ona govore da mladi najčešće stradaju u saobraćaju - rekao je Nikola Torbica.

- Ukoliko planiraju da konzumiraju alkohol i izađu u grad, treba da ostave automobil, nađu siguran put za povratak kući, koriste taksi, ako je potrebno pozovu roditelje. Nadam se da ta poruka dolazi do njih i verujem kada sledeći put sednu za volan da će se setiti neke slike iz prezentacije - dodao je Trninić.

Cilj ovog projekta je da se u jednoj godini obiđe što veći broj gradova i opština u RS.

- U protekle dve godine oko 4.000 učenika je slušalo ove priče, a cilj je da u godini bude obuhvaćeno oko 70 odsto jedne generacije maturanata. Cilj projekta je da mladim ljudima skrenemo pažnju na sve rizike u saobraćaju i da kroz ličnu priču osobe sa invaliditetom koja je zadobila trajne povrede, shvate šta je to saobraćaj i koje su posledice - istakao je Nikola Torbica, iz Agencije za bezbednost saobraćaja RS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POTRESNA ISPOVEST NEBOJŠE IZ KIKINDE: Otac i ja smo ostali bez posla 2008, nismo znali kako ćemo da preživimo (VIDEO)