BEZ OŽILJAKA NEMA PISANJA: Selena Berić objavila prvu knjigu sa devet godina, a sada piše misaonu poeziju

Novosti online

25. 09. 2024. u 06:45

DA živi i oseća poeziju svim svojim bićem pokazala je i mlada banjalučka pesnikinja Selena Berić.

БЕЗ ОЖИЉАКА НЕМА ПИСАЊА: Селена Берић објавила прву књигу са девет година, а сада пише мисаону поезију

ustupljena fotografija

Svoju prvu zbirku satirične poezije "Kaputić" objavila je sa samo devet godina kao "čudo od deteta", zatim je usledila i knjiga "Tanka nit", a trenutno je u žiži interesovanja njena najnovija treća zbirka poezije "Poetika ožiljaka".

Selena kaže da, iako je mlada osoba, nosi neke ožiljke života i u njima kroz pisanje pronalazi utočište.

- Poetika ožiljaka je zapravo, pogotovo kada se gleda sa određene vremenske distance, i lepota svega lošeg što smo prošli da bismo postali to što danas jesmo. Poeziji poveravam neke stvari od kojih bežim ili koje ne mogu da izgovorim naglas. Zahvalna sam poeziji što smo se pronašle - otkrila je mlada Banjalučanka za "Novosti".

Kaže da je najnoviju zbirku pesama stvarala četiri godine i da je među korice stalo mnogo segmenata života, pa su i pesme koje ona piše raznovrsne, sa temama o kojima se teško u javnosti priča i koje dušu bole.

- Sklona sam i metaforičnim značenjima tako da uvek ostavim čitaocima prostora da sami protumače o čemu se radi u pesmi i to kroz vlastita iskustva i prožive - rekla je Berićeva.

Pišem uprkos predrasudama

KAŽ da bi u Republici Srpskoj moglo biti i više podrške mladim piscima jer je potreba za plemenitošću i produhovljenoću izraženija nego ikad.

 - Sve se manje i čita, mladi su okupirani drugim stvarima i vrednostima. Ja sam lično nastavila da pišem uprkos čestim komentarima da od toga na našim prostorima ništa nema. Sa tom tvrdnjom se i slažem i ne slažem. Poezija mnogo toga pesniku donese, produhovi, izgradi ali džaba i talenat i ljubav prema pisanju ako stava okoline u tome nema, pa ma kakav bio. Znam da postoji određen broj nagrada, koje se dodeljuju mladim autorim, to malo održava nas na nogama - rekla je Selena Berić. 

Priznaje da su joj počeci pisanja bili najizazovniji period. Trebalo je vremena da primete da je "čudo od deteta".

- Većina mojih poznanika je imala predrasudu da jedno dete ne može da piše onako kako sam ja tada pisala. Kako mi je tata pesnik, mnogi su me etiketirali kao tatino dete, kome tata piše stihove. Naravno, da nije bilo tako. S vremenom je stidljivo stizalo i prihvatanje - podelila je Selena svoje iskustvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ SE SUSREO SA ŠOLCOM I BERBOKOVOM: Predsednik na prijemu koji su organizovali nemački kancelar i predsednik Namibije