SUDIJA SENA OPET "SPASLA" ŠMITA: Odbijen zahtev da se pred Sudom BiH pojavi kao svedok, što je tražila Dodikova i Lukićeva odbrana

S. MIŠLjENOVIĆ

25. 09. 2024. u 21:06

U NASTAVKU suđenja predsedniku RS Miloradu Dodiku i v. d. direktora "Službenog glasnika RS" Milošu Lukiću, a zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita, visokog predstavnika u BiH kojeg RS ne priznaje, sudija Sena Uzunović odbila je na suđenju predlog Lukićeve odbrane za saslušanje visokog predstavnika Kristijana Šmita.

СУДИЈА СЕНА ОПЕТ СПАСЛА ШМИТА: Одбијен захтев да се пред Судом БиХ појави као сведок, што је тражила Додикова и Лукићева одбрана

Dodik ispred suda foto BZdrinja

Podsećamo da je ranije isti predlog odbijen kada ga je predložila Dodikova odbrana.

Dodik je na ročištu pitao sutkinju može li njoj postaviti pitanje, na šta je ona odgovorila da može, a Dodik je odgovorio: - Zar vi mislite da ovo nije politički proces? Sudija Sena Uzunović nije odgovorila.

Inače, na suđenju svedočio je generalni sekretar Vlade Srpske i član Upravnog odbora "Službenog glasnika" Dalibor Panić. Na ročištu je bilo reči o Zakonu o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, kao i Zakona o izmenama Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa i akata Srpske, a Panić je istakao da niti OHR, niti Šmit, te bilo ko drugi, nema pravo i mogućnosti da stopira zakone, koji su prethodno prošli ustavnu i zakonom propisanu proceduru.

Panić je rekao da je dobio više dopisa da se zaustavi objavljivanje dva zakona usvojena na 7. i 8. posebnoj sednici Narodne skupštine RS, kao i putem pošte dva dopisa da se objave određena akta OHR.

- Niti je Vlada adresa da se objavi ili ne objavi nešto što dolazi sa strane, niti pisma kojima se traži da se određena akta OHR objavljuju mogu biti objavljena u "Službenom glasniku". To mogu biti isključivo akta koja usvoji Vlada ili Narodna skupština - rekao je Panić.

Tužilaštvo nema pitanja

MILOŠ Lukić je nakon održanog ročišta u Sudu rekao da se osim pravno, i matematički dokazuje da Tužilaštvo nije doraslo ovom zadatku koji su im postavili nalogodavci koji su im dali zadatak da povedu ovaj proces.

- O tome kakav je kapacitet Tužilaštva BiH pokazuje podatak da su za šest svedoka ukupno postavili 17 pitanja - kaže Lukić.

Predsednik Dodik je izjavio nakon ročišta da Sud BiH nastavlja sa farsom i par ekselans političkim procesom protiv njega i v. d. direktora "Službenog glasnika RS", iako taj sud nije mogao ništa da dokaže nego je blefirao.

- To je farsa koja se pokušava pretvoriti u nešto što bi moglo da izgleda ozbiljno. Sud nije ništa dokazivao i nije mogao da dokaže, nego je blefirao - rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, Sud nije uspeo da dostavi obavezne dokaze za koji je imao rok da uradi do 1. oktobra.

- Ništa od toga nije urađeno. Sve ovo je gubljenje vremena, farsa, blamaža čitavog pravosuđa - rekao je Dodik.

Dodao je da Sud nije uspeo ništa da dokaže što je u vezi sa Dejtonskim sporazumom, Aneksom 10, niti tzv. bonskim ovlašćenjima.

- U svakom slučaju, idemo dalje - poručio je predsednik Republike Srpske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

Da li znate šta su privatni dani na poslu i koja kompanija nudi ovaj benefit?