SUŠA I MRAZ "OBRALI" ROD : Zbog vremenskih neprilika voćari RS u problemu

Srđan Mišljenović

03. 08. 2025. u 23:31

IZUZETNO loše vremenske prilike od grada i suše desetkovale su ovogodišnji rod voća u Srpskoj. U tešku situaciju su došli i poljoprivrednici koji se bave voćarstvom i domaći prerađivači koji su ostali bez velikih količina šljiva, trešanja, krušaka, što će se odraziti na proizvodnju marmelada i džemova!

СУША И МРАЗ ОБРАЛИ  РОД :  Због временских неприлика воћари РС у проблему

foto : V.Mitrić

Predsednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović kaže da se loš rod ovogodišnjeg voća može odraziti na veću cenu, što će najviše osetiti krajnji potrošači, kao u slučaju trešnje, čija je cena bila od 15 do 30 KM po kilogramu.

Istakao je da to nije dobro ni za proizvođače, jer ne žele da izgube poverenje kupaca.

- Mi ne dirigujemo cenom, to je berzanska roba koju određuju ponuda i potražnja. Ponuda je veoma mala, a potražnja velika i možemo očekivati veće cene - rekao je Dojčinović.

Naglasio je da je voćarstvo generalno u teškoj situaciji, sa lošim kvalitetom i umanjenom proizvodnjom, pre svega šljive i kruške, dok je jabuka u povoljnijem položaju.

Subvencije

Govoreći o otkupu voća, Dojčinović je istakao da im je plasman voća jedan od najvećih problema i da su često u situaciji da ga se moraju rešiti da ne bi propalo. Voćari su zainteresovani da o toj temi razgovaraju sa nadležnima u resornom ministarstvu.

- Kada predamo voće nekim firmama i oni to voće prodaju nakon 30. novembra, subvenciju ćemo dobiti tek u 2027. Želimo isplatu subvencija u dva dela, jer nije korektno da se isplaćuje jednom godišnje - rekao je Dojčinović.

- Jabuka je solidno rodila, ali je loš kvalitet zbog grada i prekomerne količine padavina, što je uzrokovalo najmanje 30 infekcija. Ono što je afrička kuga u svinjarstvu to su infekcije u voćarstvu. Nismo mogli svaki put da uđemo u tretman i zaštitu jer nisu dozvoljavali vremenski uslovi - ocenio je Dojčinović.

Iako je jabuka u boljoj situaciji od ostalih voćnih vrsta, neki proizvođači neće uopšte imati berbu i to na područjima gde su bili jači mraz i grad. I šljiva je podbacila i sigurno će oko 80 odsto biti umanjen rod.

- Polovina od onog što je proizvedeno mora ići u industriju, a ne u konzum. Šljiva se najviše proizvodi na Majevici odakle se izvozi u Nemačku godinama, uglavnom imaju do 120 šlepera, a ove godine neće imati ni 20 - kaže Dojčinović.

Kada je reč o krušci, kaže da je i ovo voće, koje je veoma osetljivo, dosta uništeno i da će biti 20 odsto proizvodnje.

- Mnogo je proizvođača i odustalo od ove proizvodnje. Najveći deo će sigurno završiti u preradi - rekao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OSVOJI KARTE ZA EVROBASKET 2025 i navijaj svim srcem za Srbiju