SEBE VIDIM U "RIBLJOJ ČORBI": Goran Milošević, nekadašnji pevač "Generacije 5", ne odustaje od muzike

V. Pantelić

15. 10. 2024. u 12:06

MUZIČAR Goran Milošević (65), bivši pevač rok grupe "Generacija 5" i četiri godine mlađi rođeni brat pokojne Slađane Milošević, objavio je svoj četvrti solo album "Drumom za raj" ("Uan rekords") sa osam pesama.

СЕБЕ ВИДИМ У РИБЉОЈ ЧОРБИ: Горан Милошевић, некадашњи певач Генерације 5, не одустаје од музике

Foto Jutjub printskrin

Kako kaže za naš list, kompozicije su iz raznih perioda. Tako je naslovnu napravio još 1999, ali ju je sada snimio u hard rok maniru. "Ja hoću te" je iz 2002, a "Dodirni me" je nastala ove godine. Na pitanje šta je želeo da poruči publici novim albumom, Milošević za "Novosti" odgovara:

- Da slušaju muziku iz sedamdesetih i osamdesetih godina. Tada nisu postojali kompjuteri i sve je bilo u prstima. Nikome od nas nije bilo žao kada raskrvarimo jagodice na prstima od silnog vežbanja gitare. Ja uglavnom pevam o ljubavi. Takođe, socrealizam pominjem u svakoj pesmi. Album je sniman u studiju čuvenog gitariste i kompozitora Dude Bezuhe, koji je odsvirao sve gitare i bio zadužen za aranžmane i postprodukciju, dok sam ja svih osam pesama otpevao za dva sata.

Primećuje Goran da ljudi sve više slušaju pesme od pre 30 i više godina. Nije da izvođači ne nude kvalitet, već smatra da mediji određuju koji će stil da promene, a koji će da vlada.

- Ima i danas mnogo mladih bendova, ali nemaju gde da se pojave, ni na radiju, ni na televiziji - konstatuje Milošević.

- Žao mi je novih generacija muzičara koje dolaze. Nemaju ni gde, ni kud. Nema posla, nema para, nema ničega, prazno je sve. E, tim klincima bih hteo da pomognem.

Foto Fejsbuk/Jelena Tinska

Publika Gorana najviše pamti iz perioda kada je bio pevač "Generacije 5" i otpevao najznačajnije hitove iz njihove prve faze rada. Pitamo ga kako danas gleda na nekadašnji bend.

- Greška im je što stalno menjaju pevača - kaže Milošević. - Dobri su bili i David i Najda. A oni su obojicu izbacili. Neverovatno! Ne znam zašto. Sada imaju nekog pop pevača. Čuo sam jednu pesmu sa njim na televiziji. Zvuče kao "Pro arte". Mi smo svirali hard rok kad sam ja bio u bendu.

Početkom osamdesetih Goran je važio za jednog od najboljih frajera na javnoj sceni. Tada se zabavljao sa Jelenom Tinskom i smatrali su ih najlepšim parom u bivšoj Jugoslaviji.

Kako danas gleda na titulu seks-simbola koju je nosio?

- Odavno sam zaboravio na to. Inače, Tinska je bila najlepša na svetu u to doba. Ne gledam na sebe kao na nekoga koga treba da pamte po onome što je radio pre 40 i kusur godina. Uspeh je ovo što sada radim. Ja sam propali roker. Slava je k..., okrene ti leđa čim se ukaže prilika i kao da nisi ni postojao.

Zanimalo nas je i u kom bendu vidi sebe kao pevača. Odgovor nas je prilično iznenadio...

- Vidim sebe u "Ribljoj čorbi" - veli Goran. - Ne slušam domaću muziku uopšte, ali "Čorbu" ne možeš da izbegneš. "Generacija 5" je bila popularna zahvaljujući Bori Đorđeviću.

Napisao nam je tri pesme - "Dolazim za pet minuta", "Pseto" i "Spakuj se i požuri", i napravili smo haos u Jugoslaviji. Da je Bora živeo i radio u Engleskoj, umesto ovde, bio bi bogatiji od Pola Makartnija. On je jedan od najvećih pesnika i autora koga smo imali.

Foto Wood

Nedavno je obeleženo šest meseci od smrti avangardne umetnice Slađane Milošević, ikone novog talasa osamdesetih. Kako Goran danas živi bez sestrinske ljubavi?

- Teško je to - priznaje roker. - Idem jednom nedeljno u njen stan da zalijem cveće i kad god uđem i vidim njene stvari, duša me boli. Rođeni ne mogu da se prebole. Možeš da preboliš prijatelja, poznanika ili daljeg rođaka, ali rođenu sestru nikad. Ponosan sam na nju i sve što je uradila u svom životu. Na beogradskoj Nedelji mode će biti održana revija Slađani u čast. Bila je veliki potencijal. Moja sestra nikada nije dvaput obukla istu odeću. Sve je sama osmišljavala, veoma je pazila na imidž i pametno vodila intervjue. Sad je otišla u drugi život.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRBI NAPRAVILI SKANDAL Švajcarci besni zbog navijača i povika Kosovo je Srbija...