ISPRAVKA: Nije tačno da se u BiH olimpijska medalja nagrađuje sa 2.300 evra

Novosti online

29. 07. 2021. u 20:46

Ranije je objavljena informacija da u slučaju da neko od bosanskih sportista i osvoji medalju, što bi bio istorijski rezultat, dobio bi 2.300 evra, ali ta informacija nije tačna i demantovana je.

ИСПРАВКА: Није тачно да се у БиХ олимпијска медаља награђује са 2.300 евра

FOTO: OKS

Pojedini portali iz regiona, ali iz Srbije, a među kojima i portal Novosti, objavili su unutar vesti o visini nagrada za osvojene medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju da Bosna i Hercegovina svojim osvajačima medalja isplaćuje 2.300 evra po medalji, što nije tačno. 

Na osnovu teksta organizacije Raskrinkavanje.ba, utvrđeno je da nije istina da Bosna i Hercegovina isplaćuje 2.300 evra bez obzira na to da li se radi o zlatu, srebru ili bronzi i tu informaciju je demantovao Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine. 

U ovom tekstu je na osnovu toga izmenjen naslov, kao i navodi u tekstu koji se odnose na spornu tvrdnju. 

IZMENjEN TEKST:

Medalje na Olimpijskim  igrama imaju i novčanu vrednost. Naime, sve države daju pare osvajačima odličja. Srbija daje 70 hiljada evra za zlato, a po deset manje za svaki korak niže na pobedničkom postolju. Neki daju i više, ali Hrvatska na primer daje mnogo manje.

Hrvatska zlatnu medalju na Olimpijskim igrama nagrađuje sa 200.000 kuna ili 27.600 evra. Toliko će dobiti Matea Jelić koja je osvojila najsjajnije odličje u tekvondou. Srebro, koje za sada niko od Hrvata nije osvojio, vlada nagrađuje sa 17.300 evra. Bronza, koju je osvojio Toni Kanaet, u Hrvatskoj vredi 12.200 evra, piše hrvatski Index.

Crna Gora zlato nagrađuje sa 35, srebro sa 30, a bronzu sa 25 hiljada evra. Ranije je objavljena informacija da u slučaju da neko od bosanskih sportista i osvoji medalju, što bi bio istorijski rezultat, dobio bi 2.300 evra, ali ta informacija nije tačna i demantovana je.

-Iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine su nam, pak, potvrdili da takvu odluku ova institucija nije donijela. Na pitanje kako je regulisano nagrađivanje sportista u slučaju osvajanja nagrada na Olimpijskim igrama, uputili su nas na Pravilnik o kategorizaciji sportista Bosne i Hercegovine (Službeni glasnik broj 52/16), koji je donijelo Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova - navodi se u analizi raskrinkavanja

Prema ovom pravilniku, sportisti/kinje koji su osvajači/ce medalja na Olimpijskim igrama imaju pravo na jednokratnu novčanu nagradu koja se isplaćuje u prvoj narednoj godini nakon ostvarenog rezultata (kategorija - vrhunski sportista međunarodnog razreda). Pored toga, imaju pravo i na jednokratnu novčanu nagradu na godišnjem nivou nakon što ispune uslove za odlazak u penziju (kategorija - zaslužni sportisti). 

Kako se navodi, odluku o visini jednokratne novčane nagrade za kategorisane sportiste donosi Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na predlog Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, za svaku godinu. Minimalni iznos nagrade nije propisan, a maksimalan iznos jednokratne novčane naknade koji može ostvariti zaslužni/a ili vrhunski/a sportista/kinja ne može biti veći od 15.000 KM. Maksimalan iznos granta za dođelu novčanih nagrada za zaslužne i vrhunske sportiste međunarodnog razreda ne može biti veći od 150.000 KM", piše raskrinkavanje.ba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

KADA se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

21. 09. 2024. u 19:21

Komentari (0)

TUGA: Preminula velika NBA legenda! Odmah se oglasio Čarls Barkli