NAJLUĐA TRKA SVIH VREMENA: Varholm oborio svetski rekord, još šestorica popravili najbolje regionalne, nacionalne ili lične rezultate

S. ŽARKOVIĆ

03. 08. 2021. u 20:21

KADA trojica prvoplasiranih trče brže od olimpijskog rekorda Kevina Janga (46,78) koji je do ovog jula punih 29 godina bio svetski rekord, a petoplasirani u trci bi na OI u Riju osvojio prvo mesto, onda je jasno zašto mnogi današnjutrku na 400 metara sa preponama smatraju najboljom ikada istrčanom.

НАЈЛУЂА ТРКА СВИХ ВРЕМЕНА: Вархолм оборио светски рекорд, још шесторица поправили најбоље регионалне, националне или личне резултате

FOTO: AP

U njoj je Norvežanin Karsten Varholm (25) pobedio sa 45,94 sekunde, srušio sopstveni svetski rekord za 76 stotih delova sekunde i prvi u istoriji trčao ispod 46 sekundi.

Berserkeri su bili vikinški ratnici koji su se pred svaku bitku dovodili u stanje transa u kome nisu osećali ni strah ni bol, a upravo tako je delovao norveški "viking" danas, bodreći se na startnom bloku prepoznatljivim urlikom i udaranjem u prsa. Krenuo je Varholm u maniru sprintera na 100 metara, kao da je ispaljen iz topa, i na polovini trke odmakao toliko da je izgledalo da mu je sat jedini protivnik do kraja.

Metronomski precizno je preskakao prepone, kao da ih ne dotiče, a između njih sprintao poput geparda, ka onome što je izgledalo kao sigurno prvo mesto. Ali Amerikanac Rej Bendžamin imao je druge planove, u poslednjih 90 metara izronio je niotkuda i disao za vratom Varholmu, tako da je na pretposlednjoj preponi izgledalo da bi mu mogao preoteti već viđeno zlato, jer su trčali u liniji. Tada je Norvežanin stisnuo zube, izvukao iz sebe poslednje atome snage, kada noge, po sopstvenom priznanju nije više ni osećao, i kao prvi projurio preko ciljne linije, cepajući na kraju majicu poput Supermena i Novaka Đokovića.

- Ne mogu da verujem, bilo je tako brzo. Mnogo puta su me pitali o savršenoj trci... Rekao sam da ona ne postoji, ali ovo je nešto najbliže tome - izjavio je na kraju trke Varholm, koji je ovim objedinio evropsku, svetsku i olimpijsku titulu.

Rej Bendžamin morao je na kraju da se zadovolji srebrenom medaljom, iako je trčao neverovatnih 46,17, Brazilac Alison dos Santos (46,72) osvojio je bronzu, a u trci je oboreno još šest nacionalnih i regionalnih rekorda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (0)

HRVAT SVE PRIZNAO, I TO U KAMERU! Ovo je rekao o derbiju Zvezde i Partizana (VIDEO)