ISTORIJSKI TRANSFER CRVENE ZVEZDE: Sve je gotovo, potpisano! Na Marakani - ne skrivaju ponos

Novosti online

22. 01. 2024. u 23:20 >> 23:36

Crvena zvezda prilično aktivno radi na rekonstrukciji ekipe.

ИСТОРИЈСКИ ТРАНСФЕР ЦРВЕНЕ ЗВЕЗДЕ: Све је готово, потписано! На Маракани - не скривају понос

Foto: Tanjug / AP

Kosta Nedeljković, dosadašnji desni bek srpskog šampiona, prešao je u redove Aston Vile.

To je potvrdio i klub sa Marakane, kratkom objavom, a i lokalni engleski mediji, fotografijom iz  Birmingema gde je 18-godišnji defanzivac pozirao sa dresom novog kluba.

- Transfer Koste Nedeljkovića u Aston Vilu je realizovan, a mladi fudbaler će ostati u Crvenoj zvezdi do kraja ove sezone i pomoći će našoj ekipi da osvoji duplu krunu - poručili su crveno-beli, dodajući:

- Talentovani desni bek je ponikao u Omladinskoj školi Crvene zvezde i od malena pokazivao veliko zvezdaštvo i pravi odnos prema dresu i grbu našeg kluba. Nedeljković je prikazao talenat i borbenost na utakmicama domaćeg prvenstva, ali i na mečevima Lige šampiona.  Crvena zvezda je izuzetno ponosna što je Kosta Nedeljković jedan od izdanaka njene akademije koja nastavlja sa stvaranjem mladih talenata i kvalitetnih igrača, a verujemo da će tako biti i u budućnosti.

Koliko će Zvezda zaraditi od prodaje Nedeljkovića?

Ti podaci nisu zvanično objavljeni.

Međutim, pojedini srpski mediji, a i pojedini engleski, već barataju brojkama. 

I to velikim.

Izveštaja je bilo raznih, od onih da će Zvezda "sigurno zaraditi devet miliona evra" od ovog transfera, do onih nešto skromnijih, da crveno-belima pripada 7,5 miliona evra, ali i 12% od naredne prodaje talentovanog beka.

U svakom slučaju, u pitanju je istorijski transfer kluba s Marakane.

Najskuplji transferi u istoriji FK Crvena zvezda

Najskuplje prodat igrač Crvenen zvezde bio je Goran Drulić, koji je 2001. za 26 miliona maraka (13 miliona evra) otišao u Saragosu.

Za 24,8 miliona maraka, tj. 12,4 miliona evra, Dejan Stanković je 1998. otišao u Lacio.

Treću poziciju Zvezdine "večne liste" drži Nemanja Radonjić sa 11 miliona evra za prelazak u marsejski Olimpik. Otprilike toliko je Zvezda zaradila, samo u nemačkim markama (dakle, oko 22 miliona te valute) kada je 1992. prodala svog legendarnog strelca Darka Pančeva, a kupac je bio Inter iz Milana.

Ako je Nedeljkovićev transfer vredan devet miliona, onda je on peti na Zvezdinoj listi, ispred Strahinje Erakovića (osam miliona se slilo u kasu na Marakani od njegovog prošlogodišnjeg odlaska u Zenit), ali i Roberta Prosinečkog koji je za 16 miliona maraka, tj. osam miliona evra, prešao u Real Madrid 1991. godine.

A ukoliko je prodaja Koste Nedeljkovića Zvezdi donela 7,5 miliona evra (kao što tvrde pojedini mediji, uz dodatak da bi "milion i po iznosio bonus, relatavno lako dostižan - jer se radi o ne baš prevelikom broju utakmica u prvoj sezoni u Engleskoj"), onda bi se on izjednačio sa prodajom Dragana Stojkovića Piksija koji je za toliko novca, samo u nemačkim markama (15 miliona) prešao 1990. u Olimpik iz Marseja.

U svakom slučaju, ovaj transfer u Aston Vilu svakako je na deseto mesto Zvezdine liste spustio Marka Grujića (sedam miliona za odlazak u Liverpul 2016.), a iz Top 10 izbacio legendarnog Dejana Ramba Petkovića, koji je za nešto malo manje novca sa Marakane 1995. godine otišao u madridski Real.

Ko će zameniti Kostu Nedeljkovića?

Prethodne sedmice saradnju sa Zvezdom do 2028. godine produžio talentovani desni bek rođen 2004. godine Ognjen Mimović.

- Veoma sam srećan povodom produžetka ugovora sa Crvenom zvezdom. Korak sam bliže ostvarenju dečakog sna, odnosno da zaigram za prvi tim na Marakani i osvojim titulu u crveno-belom dresu. Zahvalio bih se svim ljudima u klubu, koji su imali poverenja u mene. Nadam se da da ću ispuniti očekivanja u narednom periodu. Nema dileme da su mi prijale partije u redovima OFK Beograda, tako da i njima dugujem zahvalnost. Imam mnoge kvalitete, među kojima je svakako brzina, ali ne volim da pričam mnogo o sebi. Ogromnu podršku dobijam od porodice, naročito oca, koji mi je prvi čestitao produžetak ugovora - rekao je Mimović. 
 

Ognjen Mimović / FOTO: FK Crvena zvezda


Sportski direktor crveno-belih Mitar Mrkela je sa velikim zadovoljstvom govorio o Mimoviću i naznačio da je u grupi igrača, koji su ponikli u klupskoj Omladinskoj školi.
 
- Ognjen Mimović je dete Crvene zvezde. Iza sebe ima odličnu polusezonu u redovima OFK Beograda, gde je pokazao visok kvalitet. Redovno smo pratili njegove nastupe i uočili veliku perspektivu. Mimović igra na poziciji desnog beka, koja se danas smatra deficitarnom u modernom fudbalu, a rođen je 2004. godine. Može mnogo da pruži na terenu, konstantan je i igra u oba pravca, što je jedan od primarnih zahteva za bočne fudbalere. Crvena zvezda ima poverenja u svoje mlade igrače, a Ognjen Mimović definitivno spada u grupu igrača koji su projekti kluba - poručio je Mrkela.

 

Ognjen Mimović - biografija


Ognjen Mimović je rođen 17. avgusta 2024. godine u Gornjem Milanovcu. Kao dete Crvene zvezde prošao je gotovo sve mlađe kategorije kluba s Marakane, dok je kao godinu dana mlađi bio deo juniora koje je predvodio Marko Neđić.

Sjajna izdanja je pružao u mečevima Lige šampiona za mlade protiv Sent Patrika i Empolija, a uspešnu sezonu je krunisao titulom Omladinske lige Srbije.

Nastavio je mladi desni bek sa kvalitetnim izdanjima u seniorskom fudbalu, pružajući u prethodnih šest meseci odlične partije u dresu OFK Beograda, kao pozajmljen igrač.

"Odigrao je 13 utakmica uz dve asistencije u dresu ekipe sa Karaburme, gde je pokazao izvanredan potencijal", saopštili su crveno-beli.

Bonus video: Navijači Olimpijakosa i Zvezde zajedno skandirali "Kosovo je Srbija"

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
JA SAM HRIŠĆANSKI VITEZ! Novosti otkrivaju šta je Nemanja Majdov napisao nadležnima kada je čuo da će da ga suspenduju jer se krstio

JA SAM HRIŠĆANSKI VITEZ! "Novosti" otkrivaju šta je Nemanja Majdov napisao nadležnima kada je čuo da će da ga suspenduju jer se krstio

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je pismo, kao svoju odbranu, poslao nadležnim sportskim vlastima kada su otvorili istragu protiv njega.

18. 09. 2024. u 16:24

Komentari (1)

APEL DELIJAMA: Crvena zvezda objavila važno saopštenje pred meč sa Benfikom