EVROLIGA POSTAJE ZATVORENO TAKMIČENJE: Kreće privatna liga po uzoru na NBA

Tanjug

13. 05. 2021. u 12:56

KOŠARKAŠKA Evroliga preduzela je prve korake ka potpunom zatvaranju svog takmičenja od sezone 2023/2024, prenosi Mundo deportivo.

ЕВРОЛИГА ПОСТАЈЕ ЗАТВОРЕНО ТАКМИЧЕЊЕ: Креће приватна лига по узору на НБА

Foto arhiva VN

Kako navodi ovaj španski list, ideja je da klubovi koji započnu to takmičenje 2023. godine imaju zagarantovano mesta, kao i da neće postajati mogućnost ulaska novih timova u Evroligu, čak ni kroz takmičenje u Evrokupu.

To bi bila privatna liga, po ugledu na NBA, u kojoj bi neki novi klub eventualno mogao da zaigra samo na osnovu specijalne pozivnice, kao zamena za nekog od postojećih učesnika usled eventualnih finansijskih poteškoća.

Ovakav sistem organizacije u potpunosti je u suprotnosti sa konceptom FIBA i željama nacionalnih liga koje imaju za cilj da takmičarski rezultat bude osnov za učešće u evrokupovima.

Ostaje da se vidi kakva će biti politička reakcija Evropske unije na pomisao realizacije ovog projekta i njenih zemalja članica, koje su bile veoma oštro suprotstavljene kada se radilo o pokretanju evropske Superlige u fudbalu.

Vlasnici Evrolige trenutno su 11 klubova: Real Madrid, Barselona, Baskonija, Efes, Fenerbahče, Olimpijakos, Panatinaikos, CSKA, Makabi, Žalgiris i Armani, a uskoro bi ova lista trebalo da bude proširena za minhenski Bajern i francuski Asvel.

Pored ovih 13 klubova, naredne sezone u Evroligi takmičiće se još Monako i Uniks kao finalisti Evrokupa, berlinska Alba koja je dobila specijalnu dvogodišnju pozivnicu, šampion ABA lige, odnosno bolji iz duela Crvene zvezde i Budućnosti i još jedan tim sa specijalnom pozivnicom, a to bi najverovatnije trebalo da bude Zenit iz Sankt Peterburga.

Mundo Deportivo podseća da se od svog osnivanja 2000. godine, Evroliga postepeno zatvarala, a najevći zaokret dogodio se 2015. godine kada je potpisan ugovor sa kompanijom IMG, kada je 11 pomenutih klubova dobilo desetogodišnje licence za učešće.

U ovoj sezoni samo četiri kluba u najkvalitetnoj evropskom takmičenju je učestvovalo na osnovu sportskih rezultata u prethodnoj sezoni, a to su Crvena zvezda (ABA liga), Valensija (Evrokup), Alba (nemačka liga), Himki (VTB liga).

Od sezone 2023/2024. prema najavi El Munda, za učešće u Evroligi takmičarski rezultat više neće biti važan, ali nije prcizrano koji klubovi bi mogli biti kandidati za pet upražnjenih mesta.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

KADA se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

21. 09. 2024. u 19:21

Komentari (0)

Kako da vreme na poslu bude ispunjeno zadovoljstvom – Pogledajte dugačak spisak benefita koje nudi Mercator-S