GENIJALAC NIKOLA: Jokić i njegova 72 trenutka magije

G. KELIĆ

18. 05. 2021. u 21:39

NIKOLA Jokić je ove sezone prosipao košarkašku magiju duž i popreko svih terena NBA lige tačno 72 puta.

ГЕНИЈАЛАЦ НИКОЛА: Јокић и његова 72 тренутка магије

FOTO: EPA

Jer, upravo toliko utakmica je srpski centar odigrao za ekipu Denvera, ne odmarajući se nijedno veče, što predstavlja još jedan parametar po kome se izdvaja od konkurencije u trci za MVP regularnog dela.

N. JOKIĆ

MINUTI 34,6
POENI 26,4
SKOKOVI 10,8
ASISTENCIJE 8,3

Nijedan drugi kandidat za najveće individualno priznanje u svetu košarke ove godine nije odigrao sve utakmice za svoj tim i ukoliko Jokić bude proglašen za najkorisnijeg igrača Lige, posle sezone 2007/2008. i pokojnog Kobija Brajanta, postaće prvi MVP sa tim priznanjem koji je odigrao svaku utakmicu u regularnom delu. Pride, ući će u odabrano društvo koje čine 13 igrača koji su bili laureati, a da nisu propustili ni jedan meč.
To su, osim Brajanta, još: Kevin Garnet, Tim Dankan, Majkl Džordan, Karl Malon, Leri Bird, Džulijus Irving, Karim Abdul Džabar, Mozes Malon, Bob Mekadu, Dejv Kovens, Ves Anseld i Vilt Čemberlen.

B. BOGDANOVIĆ

MINUTI 29,7
POENI 16,4
SKOKOVI 3,6
ASISTENCIJE 3,3

Primera radi, prvi Nikolin pratilac u MVP trci, Džoel Embid iz Filadelfije je zbog povrede odigrao samo 51 utakmicu, po čemu bi posle Karla Malona iz sezone 1998/1999. (odigrao samo 49 od 82 utakmice) mogao da postane najkorisniji igrač Lige sa najmanje odigranih utakmica. Tu se izdvaja još Bil Volton, koji je u dresu Portlanda 1977/1978. nastupio u 58 duela. Svi ostali nagrađivani pojedinci su imali više od 60 utakmica u nogama.

A. POKUŠEVSKI

MINUTI 24,2
POENI 8,2
SKOKOVI 4,7
ASISTENCIJE 2,2

I drugi ovosezonski kandidati su se evidentno manje večeri "skidali": Stef Kari (63 meča), Janis Adetokunbo (61), Demijan Lilard (67), Džimi Batler (52), Luka Dončić (66), Kavaj Lenard (52)...

Takođe, Jokić je ove sezone oborio mnoštvo rekorda, od čega i lični po broju poena na jednom meču - 50 protiv Sakramenta početkom februara, dok je najslabiji košgeterski učinak imao protiv Šarlota i Klivlenda, kada je ubacio samo 12.
Somborski dugajlija je, uz sve to, prvu fazu završio sa neverovatnih 60 dabl-dabl performansa (najviše od svih) i 16 tripl-dablova (samo Vestbruk sa 38 ima više), što, takođe, predstavlja lični rekord.

Međutim, nije samo Somborac imao berićetnu godinu iza sebe. Bogdana Bogdanovića je "sunce ogrejalo" prelaskom u redove Atlante, u kojoj se izdvojio kao jedan od nosilaca igre, što pokazuju i statistički najbolje brojke u karijeri, a nagrada za to je došla u vidu debitantskog nastupa u doigravanju, gde bi tek trebalo očekivati odlične partije od srpske "haubice".

N. BJELICA

MINUTI 16,1

POENI 6,5
SKOKOVI 3,4
ASISTENCIJE 1,9

Velike pohvale zaslužuje i Aleksej Pokuševski, koji se već u svojoj ruki sezoni kao najmlađi igrač u ligi odlično snašao u Oklahomi i pokazao da lepa prekookeanska karijera kuca na njegova vrata. Nemanja Bjelica je imao mnogo trzavica ove sezone, ali je uspeo da uhvati dah u Majamiju, pošto je posle tri godine napustio Sakramento. Dobra stvar je to što će Beli i pored loše individualne sezone drugi put videti plej-of u kojem bi mogao da ide daleko, ali i dobije veću minutažu.

B. MARJANOVIĆ

MINUTI 8,2
POENI 4,7
SKOKOVI 3,9
ASISTENCIJE 0,3

Slabije učinke su, takođe, imali i Boban Marjanović i Alen Smailagić, čija uloga se u Dalasu, odnosno Golden Stejtu svela na epizodnu. Ruku na srce, mladi košarkaš "ratnika" je u svojoj drugoj NBA sezoni zbog problema sa povredama odigrao samo 15 utakmica i prosečno beležio 1,9 poena, 1,1 skoka i 0,3 asistencije za 5,6 minuta na parketu.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ALEKASANDAR MITROVIĆ POKAZUJE BENZEMI I RONALDU KO JE GAZDA: Saudijski El Klasiko odlučuje o prvom mestu na tabeli i na listi strelaca

ALEKASANDAR MITROVIĆ POKAZUJE BENZEMI I RONALDU KO JE GAZDA: "Saudijski El Klasiko" odlučuje o prvom mestu na tabeli i na listi strelaca

DERBIJEM između Hilala i Itihada, prvim ovosezonskim "pustinjskim El klasikom" spušta se zavesa na četvrto kolo saudijske Pro lige, a to će biti prilika za najboljeg srpskog strelca svih vremena Aleksandra Mitrovića da dodatno uveća svoj golgeterski saldo i direktnom duelu sa drugim najboljim strelcem lige Karimom Benzemom pokaže ko je gazda.

21. 09. 2024. u 11:26 >> 12:43

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

KADA se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

21. 09. 2024. u 19:21

Komentari (0)

Kako da vreme na poslu bude ispunjeno zadovoljstvom – Pogledajte dugačak spisak benefita koje nudi Mercator-S