DUH OLIMPIZMA NE JENJAVA: Zrenjanin ponosan na svoje učesnike i bogatu istoriju

B. G.

25. 07. 2024. u 18:56

Zrenjanin je jedan od retkih gradova na svetu, pa možda i jedini, koji se ponosno diči činjenicom da je od 1956. godine, redovno prisutan na Olimpijskim igrama i sa su sportisti iz ovog grada, do sada osvojili 24 medalje.

ДУХ ОЛИМПИЗМА НЕ ЈЕЊАВА:  Зрењанин поносан на своје учеснике и богату историју

foto: Olimpijski komitet Srbije i Privatna arhiva

Kuriozitet kojim se može podičiti retko koji grad na svetu, Zrenjanin od 1956-te uvek prisutan na Olimpiskim igrama
    
Najviše zbog toga, kao i činjenice da je iznjedrio brojne vrhunske sportiste, Zrenjanin je pre dve godine nosio oreol Evropskog grada sporta, a da se tradicija od pre sedam decenija nastavlja, potvrđuje činjenica da će na Olimpijadi u Parizu, čast braniti grada na obalama Begeja, braniti deset sportista i trojca sstručnkaka, dva trenera i jedan fizioterapeut.
 
Čast da nosi zastavu Srbije na otvaranju 33. Olimpijskih igara u Parizu, najveće svetske smotre sporta, na kojoj učestvuje više od deset hiljada sportista iz dve stotine država, koji će se nadmetati u 32 sporta i 329 disciplina, zasluženo je dobila odbojkašica iz Zrenjanina, Maja Ognjenović, uz vaterpolistu Dušana Mandića. 
 
Njima je na ispraćaju u Predsedništvu Srbije, lično predsednik Srbije uručio znamenje Srbije za Pariz, a Srbiju će na igrama predstavljati 112 sportista, od kojih je deset rođeno u Zrenjaninu ili su u ovom trenutku članovi zrenjaninskih klubova, uz trojicu sportskih stručnjaka.
 
Sportski Zrenjanin tako na najlepši način nastavlja tradiciju učešća na Olimpijskim igrama, koja u kontinuitetu traje još od 1956. godine, a do sada je osvojeno 24 i zrenjaninski sportisti očekuju, jubilarnu 25 olimpijsku medalju.
 
- Ponosni smo na našu Maju, kojoj je ukazana velika čast, lepo bi bilo da odbojkašice Srbije i ona sa njima osvoje baš to jubilarno 25-to odličje za grad - kaže Vojislav Trajković, trener rvačke reprezentacije Srbije i šef stručnog štaba Proletera, uz napomenu da bi i rvači Srbije mogli do neke pariske medalje.
 
Inače, odbojkaška heroina i sportska ikona Zrenjanina, Maja Ognjenović putuje u Pariz na svoje pete Olimpijske igre u nizu i kao kapiten odbojkaške selekcije Srbije pokušaće da osvoji treću olimpijsku medalju, a saigračica u reprezentaciji biće joj Aleksandra Uzelac, takođe rođena Zrenjaninka, jedna od najperspektivnijih naših odbojkašica. 
 
Prva dama srpske atletike, državna rekorderka u skoku u dalj, Ivana Španović, džudistkinja Milica Nikolić i veslačica u disciplini skif Jovana Arsić, još tri su dame koje će predstavljati zrenjaninski sport, Ivana i Jovana rođene su u gradu na Begeju i u njemu zabeležile prve sportske uspehe, dok je Nikolićeva članica Omladinskog džudo kluba Proleter.
 
U pojedinačnim sportovima u muškoj konkurenciji, Zrenjanin će predstavljati rvači Proletera i reprezentacije Srbije Mate Nemeš i Georgi Tibilov, a uz njih će u Parizu biti i dva stručnjaka, pomenuti trener Vojislav Trajković i fizioterapeut Vladimir Milošev, kao i plivači Nikola Aćin i Justin Cvetkov, rođeni Zrenjaninci i članovi štafete 4x100 metara slobodno, koja je najbolja u Evropi, kao i selektor bokserske reprezentacije Srbije, Milan Piperski. 
 
- Stigli smo u Pariz, smestili se u Olimpijsko selo i sve je nekako potaman, jedva čekamo da takmičenje, tj. igre počnu - ističe rođeni Zrenjaninac, nekadašnji bokserski šampion Milan Piperski, selektor bokserske reprezentacije Srbije.
 
Uz košarkaša Crvene zvezde, Dejana Davidovca, čast grada Zrenjanina, braniće i zvanično najbolji basketaš sveta, Stefan Stojačić, čiji je otac Zoran, rođen u Perlezu, odrastao i prve košarkaške korake napravio u gradu na obalama Begeja.
 
- Stefan je vedeta svetskog i prva violina srpskog basketa, on bi upotpunio nisu od 11 sportista koji na bilo koji način imaju vezu sa Zrenjaninom - poručio je još jedan rođeni Zrenjaninac, Dejan Davidovac, košarkaš Crvene zvezde i nacionalnog tima Srbije, koji će uz NBA zvezde Nikolu Jokića, Bogdana Bogdanovića, Vasu Micića i ostale, pokušati sa se kući vrati sa medaljom.
 

PROMOCIJA OLIMPIJSKE OGRLICE 2

 
U baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu, uoči početka 33. Olimpijskih igara u Parizu, održaće se promocija knjiga “Zrenjaninska olimpijska ogrlica 2” za koju inače vlada veliko interesovanje, a prvo izdanje ove popularne knjige je razgrabljeno.
 

FERENC KEMENj

 
Velikobečkeračan, kako se nekada Zrenjanin zvao, dr Ferenc Kemenj, jedan je od osnovača Olimpijskih igrara i član organizacionog odbora, prvih modernih, koje su održane u Atini 1896. godine.
 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (0)