PANIKA U HRVATSKOJ: Preti im ruski scenario, bez obeležja na Olimpijskim igrama

Novosti online

26. 10. 2021. u 12:45

HRVATSKU će u decembru posetiti inspektori Svetske antidoping agencije (WADA), a posle te inspekcije Hrvatska bi, prema nekim navodima iz zdravstvenih krugova, mogla da bude suspendovana i to zbog poprilično apsurdne činjenice da su jedna od malobrojnih država koje nemaju nezavisnu antidoping agenciju.

ПАНИКА У ХРВАТСКОЈ: Прети им руски сценарио, без обележја на Олимпијским играма

Foto: AP

Vlada Republike Hrvatske još 2010. godine je zbog uštede ukinula neke agencije, pa tako i Hrvatsku antidoping agenciju koja je pripala Hrvatskom zavodu za toksikologiju. Danas je to Služba za antidoping Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a time Hrvatska ne zadovoljava WADA kriterijume

- WADA tu ima vrlo jasne propise, nacionalna antidoping agencija mora biti potpuno nezavisna i ne sme da bude vezana uz neki državni zavod ili službu. Trenutno je u pripremi Zakon o izmenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti i to je dobra prilika da se to promeni, ali prema mojim saznanjima ne menja se ništa - rekao je profesor Davor Plavec, predsednik Hrvatskog društva za sportsku medicinu.

Doktor Plavec zbog toga nije optimista kada je u pitanju status Hrvatske u svetu sporta.

- Nama u decembru dolazi WADA inspekcija i Hrvatska bi čak mogla da bude proglašena "non-compliant" državom, odnosno onom koja nije usklađena sa svetskim antidoping propisima, a to je upravo ono zbog čega su suspendovane Rusija i Severna Koreja. Drugim rečima, i Hrvatskoj preti suspenzija.

Hrvati su u strahu, uhvatila ih je panika da im se ne dogodi scenario Rusije, koja je učestvovala na Olimpijskim igrama u Tokiju pod zastavom MOK-a.

(Sportklub.hr)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (0)

TESTAMENT MARINKA ROKVIĆA: Otkriveno šta je pevač ostavio vanbračnom sinu