U zgradi “Borbe” svečano otvorena sala “Ive I Glige” (VIDEO)

Novosti online

02. 12. 2023. u 12:03

Danas je, u prostorijama zgrade "Borba", gde se već nekoliko dana održava 36. po redu Međunarodno otvoreno prvenstvo u šahu "Trofej Beograda", svečano otvorena sala "Ive i Glige".

У згради “Борбе” свечано отворена сала “Иве И Глиге” (ВИДЕО)

Foto: NIKOLA ČIMBUROVIĆ

Prema rečima predsednika Šahovskog saveza Beograda Andrije Jorgića, sam naziv nosi određenu simboliku.

- Gde će drugo da se odvijaju šahovske borbe nego u zgradi "Borbe"? Ono što spaja velikana jugoslovenskog i srpskog šaha Svetozara Gligorića Glige i jedinog našeg nobelovca je upravo borba. Ivo Andrić je pisao za "Borbu", dok je Svetozar dugo živeo ovde u zgradi i bio jedan od urednika jugoslovenskog sportskog lista "Sport". Zato ćemo danas ovu salu otvoriti i imenovati je salom "Ive i Glige". Mislim da je ovo najmanje što smo mogli da učinimo, poručio je Jorgić I dodao da je izuzetno ponosan na učešće 200 igrača iz 22 nacionalne federacije na aktuelnom “Trofeju Beograda”.

- Ponosni smo na taj, kao i na podatak da 24 dame učestvuju na ovom turniru.Tu je puno mladih, želimo uvek da im damo podršku i pošaljemo jasne poruke. Sa nama danas imamo i takmičare iz Azerbejdžana, Jermenije, Rusije, Ukrajine, što još jednom dokazuje da je šah "viteška" igra koja spaja ljude. Želimo da pošaljemo jasnu poruku, da vratimo šah u škole i omasovimo sve ovo što radimo, rekao je Jorgić.

Otvaranju i imenovanju sale prisustvovao je i narodni poslanik Uglješa Mrdić koji je tom prilikom podsetio da je Srbija novi prvak Evrope u šahu.- Ono što sam primetio je, da je svaki sledeći turnir koji organizuje Andrija Jorgić sa svojim saradnicima, sve bolje i bolje organizovan i okuplja sve veće majstore šaha. Ovo je jedan od najlepših sportova i veština, a odličan je i za razvoj dece i jako mi je drago što je zahvaljujući podršci države sve popularniji u školama. Nikada ne treba da zaboravimo na naše šahovske velikane, jer su upravo oni ti koji su utabali put šahu na ovim područjima. Verujem da će upravo ova sala "Ive i Glige" okupljati brojne buduće šampione, a ono zbog čega mi je najviše drago je što ovde vidim i decu iz najnižih razreda kako igraju protiv naših penzionera. To je lepota šaha, zaključio je Mrdić.

Gradski sekretar za sport i omladinu Nikola Penić svečano je otvorio salu “Ive i Glige” otkrivanjem ploče sa natpisom i tom prilikom istakao da će ekspanzija šaha kao sporta biti još veća nego u godini za nama.

- Zadovoljstvo mi je što sam danas ovde. Hvala gospodinu Jorgiću koji me pozvao da prisustvujem otvaranju ovog turnira. Grad Beograd preko Sekretarijata za sport i omladinu opredeljuje ozbiljna sredstva za "Trofeje Beograda" u svim sportovima - njih 58. Odabrao sam da dođem danas ovde jer šahovski sport u 2023. godini postiže ponovo sjajne rezultate. Drago mi je da se ovaj sport budi i da će ulaganja države u narednom periodu biti još veća, te da će ekspanzija šaha kao sporta biti još veća nego u godini za nama, izjavio je Penić, koji je nakon toga zajedno sa Uglješom Mrdićem označio početak sedmog kola turnira povlačenjem prvog poteza.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (0)

SFEROPULOS ODUŠEVIO DELIJE: Poslao moćnu poruku, evo o čemu se radi (VIDEO)