ODLAZAK JOŠ JEDNE LEGENDE! Preminuo osvajač medalja sa evropskih, svetskih i olimpijskih takmičenja

Novosti online

18. 01. 2024. u 09:49

LEGENDARNI rvač Milan Nenadić preminuo je 16. januara u 81. godini u Zrenjaninu posle duge i teške bolesti.

ОДЛАЗАК ЈОШ ЈЕДНЕ ЛЕГЕНДЕ! Преминуо освајач медаља са европских, светских и олимпијских такмичења

Foto: Printskrin

Nenadić je rođen 1943. godine u Drenovcu, kod Gline, živeo je i radio u Petrinji gde je započeo i završio svoju karijeru profesionalnog rvača, da bi potom u tom mestu počeo da se bavi i trenerskim poslom.

Nenadić je jedan od najboljih sportista koje je Jugoslavija imala, osvojio je pregršt medalja tokom svoje karijere, a svakako je jedna od najznačajnijih bronzano odličje sa Olimpijskih igara u Minhenu 1972. godine. Bio je takođe i dvostruki prvak Evrope u Modeni 1969. i Berlinu 1970. godine, a srebrnu medalju je osvojio na Evropskom prvenstvu 1968. Takođe, bio je vicešampion sveta 1972. u Teheranu, a do bronzanih odličja stigao je na šampionatima sveta u Mar del Plati 1969. i Edmontonu godinu dana kasnije, saopštio je Rvački savez Srbije.

Osim toga, Nenadić je bio i višestruki prvak Jugoslavije, a prvi internacionalni uspeh bila mu je bronza na Mediteranskim igrama u Tunisu 1967. Karijeru je počeo RK "Gavrilović" u Petrinji, a po završetku uspešne rvačke karijere posvetio se trenerskom poslu u kome je takođe bio uspešan. Bio je selektor reprezentacije Jugoslavije na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu 1984. kad su medalje osvojili Vlado Lisjak i Šaban Trstena (zlato), Refik Memišević (srebro) i Jožef Tertei (bronza).

Broj mečeva u rvačkoj karijeri Milana Nenadića broji se na hiljade, a broj poraza za ekipu je minimalan. Za reprezentaciju Jugoslavije je nastupao od 1962. do 1972. godine i učestvovao na čak devet svetskih prvenstava, sedam evropskih, dva puta je bio na Olimpijskim igrama, a o ostalim turnirima i da ne počinjemo.

Još početkom rata izbegao je iz Petrinje u Zrenjanin i u njemu živeo do kraja života:

- Skrasili smo se u Zrenjaninu. Verovatno dovedeni sudbinom rvanja. I tu ostali. Zaposlio sam se kao poslovođa jedne od prodavnica Mesne industrije Neoplanta iz Novog Sada, u gradu na Begeju. To je posao koji poznajem i koji takođe volim. Neoplanta je u radni odnos u međuvremenu primila i moju suprugu. Sinovi studiraju, ali su napustili rvanje, mada su obojica bili talentovani i uspešni. Stariji sin ipak je ostao vezan uz ovaj sport: u avgustu je, u Zagrebu, položio za međunarodnog sudiju i sada aktivno sudi. Rešili smo i stambeno pitanje - kazao je u intervjuu za "Baniju" još davne 2002. godine.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (0)

Ovo je najpopularnija destinacija u toku septembra i oktobra Last Minute akcija! Platite 6 noćenja, a boravite 9 ili 10!