REKORDI I ZANIMLJIVOSTI VIMBLDONA UOČI 137. IZDANJA: Spremite se, kreće istinski spektakl!

S. R.

30. 06. 2024. u 19:40

NOVO, 137. izdanje prestižnog Vimbldona (1-14. jul) je iza ćoška, i uvek je vredno podsetiti se svega onoga što je obeležilo istoriju najznačanijeg takmičenja u belom sportu. Najznačajnije rekorde drže Rodžer Federer sa osam titula u muškoj konkurenciji (drugi Novak Đoković i Pit Sampras sa sedam), dok je kod žena bez premca Martina Navratilova sa devet trijumfa, ali tu je još mnogo posebnih detalja.

РЕКОРДИ И ЗАНИМЉИВОСТИ ВИМБЛДОНА УОЧИ 137. ИЗДАЊА: Спремите се, креће истински спектакл!

Foto: Profimedia

Ono što je donekle zaštitni znak nadmetanja u Londonu je nepredvidivo vreme i česta kiša, s ozbirom na kontinentalnu klimu na Ostvru. Zanimljivo, u istoriji samo devet puta se dešavalo da tokom dve nedelje turnira nije bilo padavina (1922, 1931, 1976, 1977, 1993, 2009, 2010. i 2019). Otkako je postavljen krov na Centralnom terenu i igralištu broj jedan, mečevi mogu da se igraju bez smetnji.

Interesantno je podsetiti se epskog trodnevnog duela između Džona Iznera i Nikolasa Maua iz 2010. na terenu 18. Sam okršaj je trajao 11 sati i pet minuta, od toga samo poslednji set ukupno 8 sati i 11 minuta, čak sat i 38 minuta duže nego prethodni najduži susret u istoriji belog sporta. A rezultat od 70:68 više se neće ponoviti, budući da se peti set više ne igra na razliku, a posle 6:6 sledi taj-brejk do deset poena.

Mnogi se pitaju od kada je počela tradicija da igrači i sudije moraju da budu u čisto beloj odeći. To traje od 1963. godine, međutim 1995. pooštrena su pravila i odnose se na svaki deo opreme. Ipak, lane je devojkama dozvoljno da nose tamnije šortseve ispod haljinica.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (0)

MAJDOV PROGOVORIO: Počelo je od LGBT zastava, a ako mi braniš da se krstim, ne igram po tim pravilima