UDRUŽENJE "PRVI PUT S OCEM", OD 23. DO 25. AVGUSTA, ORGANIZUJE PORODIČNI KAMP NA PANONIJI KOD BAČKE TOPOLE Da ne vaspitava ekran nego tata

Zoran Rajić

07. 08. 2024. u 06:46

RODITELjI sa decom iz svih krajeva Srbije kampovaće od 23. do 25. avgusta na Panoniji kod Bačke Topole, u netipičnom vojvođanskom naselju, u koje se iz okolnih njiva i ravnice ulazi u zelenu oazu stoletnih hrastova i četinara, i na treću najvišu tačku severne pokrajine.

УДРУЖЕЊЕ ПРВИ ПУТ С ОЦЕМ, ОД 23. ДО 25. АВГУСТА, ОРГАНИЗУЈЕ ПОРОДИЧНИ КАМП НА ПАНОНИЈИ КОД БАЧКЕ ТОПОЛЕ   Да не васпитава екран него тата

foto Prvi put s ocem

Ovo nesvakidašnje druženje organizuje Udruženje "Prvi put s ocem", koje okuplja sve one koji žele da se bave svojom porodicom, a pritom posebno ukazuje na značaj uloge muškog roditelja u vaspitanju dece.

Peticija

SMATRAJUĆI da zaslužuju zahvalnost za svoju posvećenost i trud, Udruženje je pokrenulo peticiju da se u Srbiji ustanovi Nacionalni dan očeva. Sličan međunarodni praznik obeležava se treće sedmice u junu, a predlog je da se kod nas "slavi" 18. juna. Dosad je prikupljeno oko 450 potpisa, a sa 3.000 - koliko je cilj - biće predata najvišim državnim organima.

- Imamo više od 1.000 članova, a najveći broj aktivnosti realizuje se tokom kampova u prirodi, gde su očevi nosioci svih aktivnosti. Bitno je da to bude u zajednici, jer ako je sam, čovek ne može da sagleda ni svoje vrline, ni mane. U "proširenoj porodici", kroz primere drugih roditelja, dobijaš uvid gde je tvoja uloga oca - kaže Branislav Dušić iz Udruženja čiji je naziv inspirisan čuvenom pripovetkom Laze Lazarevića.

Uroš Rajaković, psiholog iz pomenute asocijacije, ističe da su oba roditelja podjednako bitna u formiranju ličnosti dece, ali da uloga oca u tom pogledu nije dovoljno prepoznata.

- Otac je neko ko pruža, ko štiti i ko vaspitava. Kao i majka, i on mora biti angažovan u odrastanju dece, ali ne samo fizičkim, nego punim prisustvom i pažnjom, koja decu emotivno hrani i daje im "gorivo" za neprilike i teške trenutke tokom odrastanja - objašnjava Rajaković, naglašavajući da je važno odvojiti decu od ekrana koji u današnjem svetu ima ulogu "digitalne cucle".

Udruženje "Prvi put s ocem", inače, realizovalo je i anketu u kojoj je čak 61,6 odsto od oko 12.000 ispitanika ocenilo da očevi ne učestvuju ravnopravno u obavezama oko dece. Nešto više od dve trećine anketiranih smatra da je otac presudan u odrastanju deteta tek od treće godine, 21 odsto veruje da je tata važan tek u pubertetu, a tek svaki deseti ulogu oca prepoznaje od samog rođenja bebe, što je motiv da Udruženje radi na jačanju društvene svesti o značaju očinske figure.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIŠTA OD TREĆE FAZE: KK Partizan završio sa prodajom sezonskih karata