POMOĆ ZA 22 IZBEGLIČKE PORODICE: Komesarijat za izbeglice i Grad Kikinda obezbedili 11 miliona dinara

Рада Шегрт
Rada Šegrt

09. 08. 2024. u 05:00

PODRŠKU za novi život, u ukupnoj sumi od oko 11 miliona dinara, od Komesarijata za izbeglice Srbije i lokalne samouprave u Kikindi dobile su 22 izbegličke porodice koje žive na području oovg grada.

ПОМОЋ ЗА 22 ИЗБЕГЛИЧКЕ ПОРОДИЦЕ: Комесаријат за избеглице и Град Кикинда обезбедили 11 милиона динара

Foto: Grad Kikinda

Ekonomsko osnaživanje ogleda se u dodeli novca za 14 porodica za nabavku opreme za poljoprivredu i zanatstvo, za šta je izdvojeno 3,5 miliona dinara. Pet porodica koristiće pomoć u građevinskom materijalu od 3,2 miliona, a za otkup seoskih kuća opredeljeno je 5,8 miliona dinara i tako će se trajno na području Kikinde skućiti tri familije.

Osim ove vrste podrške, izbegličke porodice biće podstaknute da ostvare stečena prava na imovinu ili penziju u nekadašnjim republikama bivše zajedničke države, jer i dalje postoje problemu i vezi s tim.

- Problemi oko isplate penzija iz Hrvatske, koji još postoje, su pitanja i za Evropsku uniju imajući u vidu da je ta država njihova članica. Neprihvatljivo je da ta država ima takav odnos prema ljudima koji su nekada živeli na njenoj teritoriji. Poteškoće i dalje beležimo i kod povraćaja imovine, kako kod izbegličkih tako i kod povratničkih porodica - navela je Nataša Stanisavljević, komesarka za izbeglice i migracije.

Inače, Kikinda je jedan od gradova u Srbiji koji je početkom devedesetih godina bratski širom raširio ruke za veliki broj izbeglica iz svih krajeva. Gradonačelnik Nikola Lukač kaže da ih je bilo oko 10.000.

- Verujem da će pomoć ukupne vrednosti više od 11 miliona dinara biti od velike koristi našim sugrađanima. Na nama je da realizujemo još projekata kako bismo im na što bolji način obezbedili što pristojnije uslove za život - rekao je Lukač.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

KADA se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

21. 09. 2024. u 19:21

Komentari (0)

Ovo je najpopularnija destinacija u toku septembra i oktobra Last Minute akcija! Platite 6 noćenja, a boravite 9 ili 10!