SVI ŽELJNO ČEKAJU NAREDNI OKTOBAR I POČETAK RADA REGIONALNE DEPONIJE U KALENIĆU KOD UBA Rešenje za dva grada i 13 opština

B. PUZOVIĆ

13. 10. 2024. u 17:29

REGIONALNA deponija komunalnog otpada "Kalenić", u istoimenom mestu nedaleko od Uba, definitivno će početi sa radom tokom oktobra naredne godine.

СВИ ЖЕЉНО ЧЕКАЈУ НАРЕДНИ ОКТОБАР И ПОЧЕТАК РАДА РЕГИОНАЛНЕ ДЕПОНИЈЕ У КАЛЕНИЋУ КОД УБА   Решење за два града и 13 општина

foto eko tamnava

Posao, kažu nadležni, dobro napreduje i izgrađeno je bezmalo dve trećine sadržaja na lokaciji koja će služiti za odlaganje otpada iz 15 gradova i opština sa područja Kolubarskog i Mačvanskog okruga, ali i nekih lokalnih samouprava koje administrativno pripadaju Beogradu.

- Početkom novembra na red dolazi postavljanje specijalne folije na deponiji, te senzora koji će da moći da registruju eventualnu pojavu podzemnih voda - istakao je tokom nedavne sednice Gradskog veća u Valjevu Zoran Petrović, direktor Regionalnog centra za upravljanje otpadom "Eko-Tamnava", sa sedištem u Ubu. - Kompletan tretman odlaganja otpada, od početka do kraja, biće obavljan po savremenoj tehnologiji, a sledi i raspisivanje javne nabavke za rekonstrukciju transfer-stanice u Valjevu. Planirana je i kupovina vozila za prevoz otpada na deponiju u Kaleniću, uz reviziju projekta sanacije deponije u Valjevu, koja bi trebalo da počne za dve godine.

Valjevo

SVE svoje obaveze pri izgradnji regionalne deponije "Kalenić", a radi se o oko 8,2 miliona dinara samo za prošlu godinu, izmirili smo u potpunosti - kaže gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković najavljujući i mogućnost da sanacija privremene deponije u gradu na Kolubari bude započeta i ranije, te da se obavlja po fazama.

Podsetimo, Regionalnu deponiju u Kaleniću koristiće Valjevo, Lajkovac, Ub, Mionica, Osečina, Ljig, Loznica, Krupanj, Ljubovija, Koceljeva, Vladimirci, Mali Zvornik, Lazarevac, Obrenovac i Barajevo. Na tom području ima oko 530.000 stanovnika, a procenjerna količina komunalnog otpada dostiže oko 240.000 tona godišnje.

Realizacija ovog projekta započeta je pre 13 godina, ukupna investicija vredna je oko 31,5 miliona evra, a najveći deo sredstava obezbedila je Evropska banka za obnovu i razvoj. I, "Kalenić" će se prostirati na 62 hektara devastiranog zemljišta, na površinskom kopu rudarskog basena "Kolubara". Istovremeno, biće izgrađene i transfer-stanice u Valjevu, Loznici, Obrenovcu, Lazarevcu, Koceljevi i Osečini.

- U narednom periodu, "Eko-Tamnava" će, u saradnji sa svim obuhvaćenim lokalnim samoupravama, rešavati ne samo pitanja izgradnje i rekonstrukcije tih punktova, već i reciklažnih dvorišta na njihovim teritorijama - zaključuje Petrović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

FANTASTIČAN USPEH: Evo šta je Novak Đoković zaradio plasmanom u finale Šangaja