DVORINE U ARANĐELOVCU : Arheološko nalazište biće proglašeno kulturnim dobrom Srbije od izuzetnog značaja

V. Hadžić

09. 10. 2024. u 22:12

Arheološko nalazište Dvorine u Aranđelovcu ne prestaje da iznenađuje arheologe novim nalazima koji se smataraju izuzetnim otkrićima. Vlada RS uputila je zato letos Narodnoj Skupštini predlog da ga proglasi kulturnim dobrom Srbije od izuzetnog značaja. Radove na lokalitetu obišao je Nikola Selaković, ministar kulture.

ДВОРИНЕ У АРАНЂЕЛОВЦУ : Археолошко налазиште биће проглашено културним добром Србије од изузетног значаја

Foto : OA

Obezbeđeno je preko 14 miliona dinara za arheološka iskopavanja lokalitetu Dvorine, na kome je grupa arheologa na čelu sa prof. Dejanom Radičevićem pronašla tragove prisustva srednjovekovne srpske države, najverovatnije iz vremena carstva, odnosno prve polovine 14. veka i vladavine Stefana Dušana. Pronađeni su ostaci monumentalne sakralne građevine koja se gotovo poklapa sa dimenzijama manastira Gračanica, građenim u vardarskom, odnosno srpsko-vizantijskom stilu, koja je bila freskopisana i od koje su ostali fragmenti živopisa izvanrednog kvaliteta.

Pronalasci ukazuju da je verovatno reč o vladarskoj zadužbini i da je ovaj hram najsevernija tačka srpskog sakralnog graditeljstva u 14. veku. Na njega su naslonjeni kameni  ostaci koji se pripisijue dvoru poslednjeg srpskog despota Pavla Bakića.

Foto : OA

 

-Svi slojevi pronalazaka ukazuju da je narod tog kraja vekovima unazad ovo omesto smatrao svetim, da su tu vršena sahranjivanja i da su ljudi tu boravili. Važno je da se do kraja godine završi projekat konzervacije ovoga nalazišta, a naredne i sama konzervacija, ne samo da bi se sprečilo propadanje, već da bismo i ovde, na teritoriji opštine Aranđelovac, dobili centar kulturizma.

Za nas Srbe, srpski narod i državu od izuzetne važnosti je da je ovakva zadužbina našla mesto ovde na obroncima Venčaca, a Ministarstvo će nastaviti da podržava sve aktivnosti vezane za ovaj projekat- potvrdio je Selaković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HAG DONEO NOVU ODLUKU O ŠEŠELJU: Nezvani gost dolazi u Srbiju?